• M. Sandu: Republica Moldova s-a confruntat cu un atac fără precedent asupra libertății.
  • 50,21% au votat pentru aderarea la UE, 49,79% au votat împotriva aderării.
  • Prezența la vot a fost de 51,5%.

Moldova alege să fie pro-UE. Președinta Comisiei Electorale Centrale a prezentat rezultate parțiale ale votului la referendum: 50,21% pentru „da”, 49,79% „nu”, din 98,69% totalul voturilor exprimate. Scorul este unul foarte strâns, iar numărătoarea nu s-a încheiat. Diferența a fost făcută, însă, de voturile venite din Diaspora. La prezidențiale, știm sigur că vom avea și turul 2. Bătălia se va da între Maia Sandu, care candidează pentru un nou mandat, și reprezentantul Partidul Socialist din Republica Moldova, Alexandru Stoianoglo. Aici, Sandu a obținut 42,09% dintre voturi iar Stoianoglo 26,26%.

Moldova vrea în UE, dar totuși rezultatul este unul foarte strâns. A pierdut Maia Sandu pariul?

„Rezultatul este unul mult sub așteptări. Pentru Putin acest referendum a fost o ținută de top. Și-a pus în acșiune întregul aparat pentru a influența alegerile din Republica Moldova. Rusia a jucat o carte foarte dură. În acest moment, este o diferență mică în favoartea acestui referendum”, a declarat Eugen Tomac, Președintele PMP, pentru Aleph News.

Va avea Maia Sandu probleme în turul 2 în fața lui Alexandru Stoianoglo?

„Nu va fi un tur ușor. Candidații pro-ruși au un avans de 5 procente. Turul doi va fi un scrutin cu mari emoții. Maia Sandu este un lider respectat, Republica Moldova are o susținere mare. Referendumul vine după patru ani de criză. Va fi o luptă de la vot la vot”, a adăugat acesta.

Recomandări

NAVALNAYA CANDIDEAZĂ
NICUȘOR ANUNȚĂ REFERENDUM
CE VOTEAZĂ MOLDOVA?
CUM AI GRIJĂ DE INIMĂ?
CE SE ALEGE DE MOLDOVA?
UNDE MERGI AZI?

Citește și