- Duminică are loc turul doi al alegerilor prezidențiale din Moldova.
- În turul doi au ajuns Maia Sandu și Alexandr Stoianoglo.
- Compania iData a făcut o cercetare de piață privind alegerile.
- iData a prezentat 3 scenarii în care Maia Sandu iese câștigătoare.
- iData: Maia Sandu pierde doar dacă diaspora nu se mobilizează.
- Stoianoglo e acuzat că ar primi bani de la oligarhul Ilan Șor.
- Stoianoglo respinge acuzațiile venite din partea presei moldovene.
- 12 politicieni moldoveni sunt suspectați de mită electorală.
- 54% dintre germani şi-au pierdut răbdarea cu coaliţia de guvernare.
- Gradul de nemulțumire faţă de guvernul federal a ajuns la 85%.
- Sprijinul față de partidele germane de opoziție este în creștere.
Duminică, Maia Sandu are un examen dificil în turul doi al alegerilor prezidențiale din Republica Moldova
Totuși, compania de cercetare de piață iData, de la Chișinău, prezintă 3 scenarii și în toate 3 Maia Sandu câștigă.
Advertisment
În primul scenariu, considerat puțin probabil, Maia Sandu ia peste 50% din votul intern, dar se duce peste 55% cu voturile din diaspora și din Transnistria.
Al doilea scenariu, considerat mai probabil, îl dă pe Stoianoglo câștigător în urma votului din Republica Moldova, dar Maia Sandu câștigă în final, cu voturile din diaspora și Transnistria.
Recomandări
În cel mai probabil scenariu, luat în calcul de compania iData, Stoianoglo câștigă în Moldova, dar decisive sunt voturile din diaspora și din stânga Nistrului. Distanța dintre cei doi este de 1%.
Alexandru Stoianoglo ar putea câștiga turul 2 numai printr-o mobilizare slabă a moldovenilor dn diaspora și printr-o mobilizare activă a cetățenilor Republicii Moldova din stânga Nistrului.
O investigație de presă a arătat că oligarhul pro-rus Ilan Șor îl susține pe Stoianoglo, însă acesta a negat acuzațiile și a spus că dacă mai era procuror general, „nu ar fi admis finanţarea ilegală a partidelor de către Ilan Şor”.
Cu doar două zile înainte de alegeri, polițiștii moldoveni au făcut 20 de percheziții într-un dosar de mită electorală. 12 politicieni sunt suspectați că ar fi oferit bani alegătorilor. Peste Prut, cei care oferă mită electorală riscă până la cinci ani de închisoare şi amendă de peste 50.000 de lei. Finanţarea ilegală a partidelor politice se pedepseşte cu până la şase ani de închisoare şi cu amendă de peste 67.000 de lei.
Spre vestul Europei, 54% dintre germani spun ca şi-au pierdut răbdarea cu actuala coaliţie de guvernare şi ar dori alegeri generale anticipate, arată un sondaj de opinie. Gradul de nemulțumire faţă de guvernul federal este în creștere – a ajuns la 85%. Doar 14% sunt mulțumiți de actuala guvernare.
Sprijinul pentru creştin-democraţi şi creştin-socialii bavarezi, aflați în opoziție, a ajuns la 34% , cu 5% mai mult față de luna precedentă.
Citește și
- LIVE UPDATE. Război în Israel, ziua 393. Presa israeliană: Armata se pregătește pentru posibilitatea unui atac iranian
- LIVE UPDATE. Război în Ucraina, ziua 983. Rusia a lansat vineri un atac cu rachete asupra oraşului Harkov
- Premierul slovac Fico are o dispută cu ambasadorul Regatului Unit la Bratislava: „Slovacia nu este colonia Marii Britanii”