• Ucraina a condamnat Mongolia pentru că nu l-a arestat pe Putin, numind decizia „o lovitură pentru justiția internațională”.
  • Putin a fost primit pe covorul roșu din partea Mongoliei, în ciuda obligației sale legale de a-l aresta.
  • Un purtător de cuvânt mongol a explicat pentru POLITICO motivul pentru care Mongolia nu a vrut să-l aresteze pe președintele rus.

Președintele rus Vladimir Putin a vizitat Mongolia săptămâna aceasta — și a părăsit țara ca un om liber, scrie Business Insider.

În teorie, asta nu ar fi trebuit să se întâmple — Mongolia este membră a Curții Penale Internaționale și ar fi trebuit să pună în aplicare mandatul de arestare pe numele lui Putin. În schimb, Mongolia i-a oferit președintelui rus o primire călduroasă pe covorul roșu.

Explicația a venit într-o declarație pentru POLITICO marți. Purtătorul de cuvânt al Mongoliei nu a menționat Rusia, dar a clarificat dinamica.

Recomandări

ROMÂNIA, LOVITĂ DE PLOI
ISRAELUL VREA RĂZBOI CU LIBANUL
PUTIN VREA VICTORIA
BUCUREȘTI ATRAGE TALENTE
OPENAI SE DESCHIDE MAI MULT
HAI LA ARENA ELEVILOR!

Pe scurt — Rusia trimite prea mult petrol și electricitate pentru ca Mongolia să-și poată aresta liderul și să rişte să distrugă acea linie de viață economică.

„Mongolia importă 95% din produsele petroliere și peste 20% din energie electrică din imediata noastră vecinătate, importuri care au suferit anterior întreruperi din motive tehnice. Această aprovizionare este esențială pentru a ne asigura existența și pe cea a poporului nostru”, a declarat purtătorul de cuvânt.

Rusia și Mongolia au o frontieră care se întinde pe mai mult de 2.000 de mile.

Purtătorul de cuvânt a declarat că Mongolia urmărește „o politică de neutralitate în toate relațiile sale diplomatice”, care pare să excludă arestarea șefilor altor state.

O declarație separată pe site-ul Kremlinului a spus că cele două țări au semnat un acord privind „cooperarea în domeniul aprovizionării cu petrol și produse petroliere”, ceea ce întărește și mai mult legăturile lor în acest domeniu.

Potrivit Observatory of Economic Complexity, Rusia a exportat aproximativ 1,43 miliarde de dolari în petrol rafinat către Mongolia în 2022.

Talita Dias, expert în drept internațional, a declarat pentru Business Insider înainte de vizită că „Mongolia nu îl va aresta pe Putin când va ateriza, prima vizită într-un deceniu”.

Dias a citat lipsa unor consecințe internaționale serioase pentru ignorarea mandatului.

„Vor exista proceduri legale, probabil la CPI”, a spus ea, adăugând: „S-ar constata că Mongolia a încălcat Statutul de la Roma. Poate că unele țări vor sancționa Mongolia pentru asta, și atât„.

Un purtător de cuvânt al Ministerului de Externe al Ucrainei a condamnat Mongolia pentru că nu și-a îndeplinit obligațiile ca membru al CPI.

Într-o postare pe Telegram, Heorhii Tykhyi a spus că „Mongolia i-a permis unui criminal acuzat să scape de justiție, împărtășind astfel responsabilitatea pentru crimele de război”.

El a adăugat că refuzul Mongoliei de a-l aresta pe Putin a fost „o lovitură grea pentru CPI și sistemul internațional de justiție penală”.

Citește și