• Potrivit unui raport britanic, Mossadul a recrutat doi membri ai Gărzilor Revoluționare care au ajutat la plantarea bombei.
  • Gărzile Revoluționare au plantat bomba sub patul lui Haniyeh.
  • Agenții Mossad l-au urmărit pe Haniyeh când a intrat în cameră și au dat semnalul pentru detonarea bombei.

Ismail Haniyeh a fost eliminat la Teheran săptămâna trecută într-o operațiune complexă a Mossadului, potrivit publicației britanice „Cronica evreiască”.

Potrivit raportului, Mossadul a recrutat doi iranieni din unitatea de securitate a Corpului Gărzilor Revoluţionare Islamice, care ar fi trebuit să păzească complexul şi oaspeţii. Dispozitivul a fost activat de la distanță de un robot la ora 01:37 noaptea, iar șoferul a fost ucis pe loc.

Mossadul, cu ajutorul Unității 8200 a IDF, a interceptat convorbirile telefonice dintre organizatorii ceremoniei și noul președinte iranian și oaspeții invitați.

Recomandări

AJUTOR PENTRU SECRET SERVICE
UK SE PREGĂTEȘTE DE MPOX
PRIMUL TRANSPLANT HEPATIC
PUTIN MĂREȘTE ARMATA
CUTREMUR ÎN ROMÂNIA
BRAND SAU UNIFORMĂ?

Când Haniyeh a confirmat sosirea sa, Mossadul a început să pună în aplicare planul de eliminare locul în care obișnuia să stea în timpul vizitelor sale la Teheran. Agenții au cartografiat zona, au identificat rute posibile scăpări și au verificat măsurile de securitate ale clădirii.

Mossadul folosește unitatea 8200 pentru a intercepta apelurile telefonice. Potrivit raportului, Mossadul și-a trimis agenții să viziteze regulat zona pentru a asigura logistica operațională. Agenții i-au recunoscut mașina lui Haniyeh și așteptau semnalul de a detona bomba, când lumina din camera lui s-a stins.

Potrivit camerelor de supraveghere, gardienii angajați de Mossad au fost văzuți apropiindu-se de camera lui Haniyeh, deschizând ușa cu o cheie și intrând în cameră. Trei minute mai târziu au părăsit camera calmi, au coborât scările spre ieșirea principală, au părăsit locul și s-au urcat într-o mașină neagră. Însoțitorul de parcare i-a recunoscut și a deschis poarta fără întrebări. O oră mai târziu, gardienii recrutați de Mossad au fost scoși ilegal din Iran de către Mossad.

Potrivit comunicatului, bomba a funcționat cu precizie maximă.

După operațiune, forțele de securitate iraniene au percheziționat complexul și au arestat 28 de ofițeri militari superiori și membri ai personalului care erau prezenți. Ei au confiscat toate dispozitivele electronice și le-au verificat comunicațiile. Când a fost clar că aceștia erau membri ai Gărzilor Revoluționare, au devenit deosebit de furioși și au lansat amenințări serioase împotriva Israelului.

Deși Mossadul a avut ocazia să-l elimine pe Haniyeh în Qatar, s-au abținut să facă acest lucru din cauza importanței Qatarului ca mediator important în negocierile pentru acordul cu ostatici.

Mossadul a preferat să evite rușinea pe care i-ar fi cauzat-o Qatarului și care ar fi pus în pericol negocierile.

Citește și