• Liderul civil al Myanmarului, Aung San Suu Kyi, a fost mutat luna trecută la izolare în incinta unei închisori.
  • Mai mult de 70% dintre țările din lume au abolit pedeapsa capitală prin lege sau în practică.
  • Execuțiile sunt primele care au avut loc în această națiune din Asia de Sud-Est.

Regimul militar din Myanmar a executat patru persoane, inclusiv un deputat pro-democrație destituit și un activist proeminent, în prima sa utilizare a pedepsei cu moartea în peste trei decenii, a anunțat luni presa de stat.

Kyaw Min Yu, cunoscut și sub numele de Jimmy, un lider al grupului de activiști care s-a opus fostului dictator Ne Win, și Phyo Zeya Thaw, un deputat civil răsturnat în urma loviturii de stat de anul trecut, se numără printre cei patru. Aceștia au fost acuzați de trădare și terorism de către un tribunal militar în acest an și au fost executați pentru că au comis acte de teroare brutale și inumane, cum ar fi uciderea multor oameni nevinovați”, potrivit cotidianului englez de stat Global New Light of Myanmar.

Execuțiile sunt primele care au avut loc în această națiune din Asia de Sud-Est, cu o majoritate covârșitoare budistă, din 1988 și urmează după aproximativ 2.000 de asasinate extrajudiciare ale civililor de către forțele militare în mai puțin de 18 luni, potrivit estimărilor făcute luna trecută de Biroul Înaltului Comisariat al Națiunilor Unite pentru Drepturile Omului.

Recomandări

SUSPECTUL E ARESTAT
LARA NU VREA LA SENAT
SUA NU ÎNCHIDE GUVERNUL
ÎNCEP CONSULTĂRILE
UNDE MERGI LA BRUNCH
REVOLUȚIA AJUNGE ÎN CAPITALĂ

Mai mult de 70% dintre țările din lume au abolit pedeapsa capitală prin lege sau în practică, potrivit Death Penalty Information Center, cu sediul în SUA, o autoritate în domeniu. Generalul-maior Zaw Min Tun, principalul purtător de cuvânt al Consiliului Administrației de Stat, a refuzat să comenteze știrea și a trimis Bloomberg News la raportul presei de stat.

Decizia anunțată a juntei de a-i executa pe activiști ilustrează modul în care armata caută să folosească toate aparatele statului pentru a-i persecuta pe cei care se opun încercării sale de a readuce Myanmarul la un regim autoritar militar, au declarat luna trecută experții ONU în această privință. Junta militară nelegitimă oferă comunității internaționale noi dovezi ale disprețului său față de drepturile omului.

Luna trecută, liderul civil al Myanmarului, Aung San Suu Kyi, a fost mutat luna trecută la izolare în incinta unei închisori construite de militari în capitala Naypyidaw, după ce, în aprilie, un tribunal special a condamnat-o la cinci ani de închisoare în prima din mai multe acuzații de corupție formulate împotriva sa. Sentința ridică la 11 ani pedeapsa totală de închisoare pe care ar putea să o execute și o împiedică efectiv să revină în politică.

Suu Kyi este judecată pentru mai mult de o duzină de alte acuzații, inclusiv pentru încălcarea legii privind secretele oficiale din epoca colonială. Pedeapsa maximă pentru aceste acuzații rămase este de aproape 190 de ani de închisoare.