• NATO acuză Rusia de „activități maligne” în statele sale membre, inclusiv în Germania și Marea Britanie.
  • Alianța a precizat că acestea includ sabotaje, acte de violență și campanii de dezinformare.
  • Consiliul Nord-Atlantic a declarat că „va acționa individual și colectiv pentru a aborda aceste acțiuni”.

NATO a menționat joi Rusia într-o declarație în care a condamnat „recentele activități maligne” în statele sale membre, scrie Business Insider.

„Acestea includ sabotaje, acte de violență, interferențe cibernetice și electronice, campanii de dezinformare și alte operațiuni hibride”, se arată în declarația Consiliului Nord-Atlantic.

Consiliul a precizat că a făcut această declarație în contextul în care în Cehia, Estonia, Germania, Letonia, Lituania, Polonia, Polonia și Marea Britanie au avut loc anchete și acuzații împotriva unor persoane acuzate de activități ostile statului. Organizația care a încheiat tratatul a declarat că acțiunile acestor persoane fac parte dintr-o „campanie de intensificare a activităților“ desfășurate de Rusia.

Recomandări

CEARTĂ PE VILELE RAAPPS
SCHIMBĂ BANCA LA ȘCOALĂ
EMILY IN LONDON?
SHEERAN CÂȘTIGĂ
CONTINUĂ VACCINAREA
CE NU ȘTII NU TE DOARE

„Vom acționa în mod individual și colectiv pentru a aborda aceste acțiuni și vom continua să ne coordonăm îndeaproape”, a adăugat declarația. De asemenea, aceasta a condamnat Rusia pentru comportamentul acuzat și a cerut Moscovei să respecte obligațiile internaționale.

Invazia Rusiei în Ucraina în februarie 2022 – pe care Kremlinul a prezentat-o ca un răspuns la agresiunea NATO – a adâncit prăpastia dintre Moscova și rivalii săi occidentali.

Alianța condusă de SUA a oferit Ucrainei un ajutor de aproximativ 168 de miliarde de dolari, consolidat acum de o nouă tranșă de 61 de miliarde de dolari din partea SUA. Aproximativ 125 de miliarde de dolari din acest total includ armament și muniție avansată, statele NATO afirmând că înfrângerea Ucrainei ar fi devastatoare pentru securitatea generală a Europei.

De asemenea, clivajul a fost de mult timp clar în retorica NATO față de Rusia. Președintele francez Emmanuel Macron, de exemplu, a declarat de luni de zile că nu ar exclude trimiterea de trupe în Ucraina în cazul în care Rusia ar face progrese semnificative pe câmpul de luptă. Între timp, Rusia spune că alianța a purtat efectiv un război împotriva Moscovei prin trimiterea de ajutoare către Kiev.

Pe fondul tensiunilor sporite, membrii NATO au evidențiat din ce în ce mai mult ceea ce ei spun că sunt activități clandestine ale Rusiei în propriile guverne și instituții.

În martie, Parlamentul European a declarat că investighează legislatorii acuzați că sunt pe statul de plată al unei rețele de propagandă rusească descoperite în Cehia.

La sfârșitul lunii aprilie, doi bărbați britanici în vârstă de 20 de ani au fost acuzați de autoritățile britanice și acuzați că au ajutat serviciile de informații rusești într-un presupus atac incendiar în Londra. Între timp, Germania a arestat șase persoane acuzate de spionaj pentru Rusia și China.

Ministerul Afacerilor Externe al Rusiei nu a răspuns imediat la o solicitare de comentarii trimisă de Business Insider.

Citește și