• Jens Stoltenberg spune că ajutorul Chinei pentru Rusia joacă un rol semnificativ în continuarea conflictului.
  • Stoltenberg a avertizat Beijingul că acest sprijin ar putea afecta negativ interesele și reputația internațională a Chinei.
  • Stoltenberg: „Fac apel la China să înceteze susținerea războiului ilegal al Rusiei”.

Secretarul General al NATO, Jens Stoltenberg, a cerut vineri Chinei să înceteze susținerea războiului Rusiei în Ucraina, subliniind că asistența Beijingului a fost un factor semnificativ în continuarea conflictului, scrie Reuters.

„China a devenit un factor decisiv în sprijinul războiului Rusiei împotriva Ucrainei. China este cea care facilitează producția multor arme folosite de Rusia”, a declarat Stoltenberg pentru reporterii de la Oslo.

Stoltenberg a avertizat că alimentarea continuă a războiului din Ucraina de către Beijing ar putea avea un impact negativ asupra intereselor și reputației sale.

Recomandări

DECA MERGE LA GALAȚI
PIASTRI CÂȘTIGĂ LA F1
GERMANIA VREA CONTROL LA GRANIȚE
BRETON DEMISIONEAZĂ
CUM SE SIMTE WILLIS?
POLARIS DAWN S-A ÎNTORS

„Fac apel la China să înceteze susținerea războiului ilegal al Rusiei”, a adăugat Stoltenberg.

China a descris anterior declarațiile similare făcute de NATO ca fiind „malefice” și părtinitoare. Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat în luna iulie că nu dorește ca China, care are un parteneriat „fără limite” cu Rusia, să acționeze ca mediator, dar speră că Beijingul va exercita o presiune mai mare asupra Moscovei pentru a pune capăt războiului.

Declarațiile lui Stoltenberg readuc în prim-plan tensiunile crescânde dintre NATO și China, în contextul în care Alianța Militară Nord-Atlantică își reafirmă angajamentul de a sprijini Ucraina în fața agresiunii rusești.

Citește și