• O dronă a intrat pe teritoriul României duminică dimineața, în timp ce Moscova a lovit „obiective civile și infrastructura portuară” de peste Dunăre.
  • Bucureștiul a desfășurat avioane de luptă F-16 pentru a monitoriza spațiul său aerian.
  • Nu au fost raportate imediat victime sau pagube.

Două state membre ale NATO au declarat că dronele rusești le-au încălcat spațiul aerian, deoarece una ar fi intrat în România în timpul atacurilor nocturne asupra Ucrainei, în timp ce alta s-a prăbușit în estul Letoniei cu o zi înainte, scrie AP News.

O dronă a intrat pe teritoriul României duminică dimineața, în timp ce Moscova a lovit „obiective civile și infrastructura portuară” de peste Dunăre, în Ucraina, a declarat Ministerul român al Apărării. Bucureștiul a desfășurat avioane de luptă F-16 pentru a monitoriza spațiul său aerian și a emis alerte prin SMS pentru locuitorii din două regiuni estice, a adăugat acesta.

Noul ministru de Externe ucrainean, Andrii Sîbiha, a scris pe X că cele două cazuri sunt „o reamintire clară a faptului că acţiunile agresive ale Rusiei se extind dincolo de Ucraina” şi a solicitat sprijin maxim din partea aliaţilor Ucrainei.

Recomandări

„TRUMP E UN BUFON IDIOT”
UK SE PREGĂTEȘTE DE MPOX
TRUMP: O URĂSC PE TAYLOR SWIFT!
PRIMUL TRANSPLANT HEPATIC
LA CE-I SERVEȘTE ȘCOALA?
S.O.S SECRET SERVICE

Nu au fost raportate imediat victime sau pagube. Ministrul leton al apărării, Andris Sprūds, a declarat ulterior că o dronă rusească a căzut cu o zi înainte în apropiere de orașul Rezekne și probabil că s-a rătăcit în Letonia din Belarusul vecin.

Secretarul general adjunct demisionar al NATO și fostul diplomat de top al României au declarat că alianța militară condamnă încălcarea spațiului aerian românesc de către Rusia. Mircea Geoană a scris pe X: „Deși nu avem informații care să indice un atac intenționat al Rusiei împotriva aliaților, aceste acte sunt iresponsabile și potențial periculoase”. Armata Letoniei a declarat în mod similar că nu există indicii că Moscova sau Minskul au trimis intenționat o dronă în țară.

Citește și