• NATO îl va numi oficial miercuri pe Mark Rutte, prim-ministrul olandez în exercițiu, drept următorul său secretar general.
  • Rutte, în vârstă de 57 de ani, va prelua mandatul actualului secretar general, Jens Stoltenberg, la 1 octombrie.
  • Toți cei 32 de aliați și-au exprimat sprijinul pentru candidatura sa.

NATO îl va numi oficial miercuri pe prim-ministrul olandez în exerciţiu Mark Rutte drept următorul şef al Alianţei, după ce ambasadorii din toate cele 32 de ţări membre și-au exprimat sprijinul pentru numirea sa, scrie Reuters.

Diplomați din mai multe state NATO au declarat că Rutte, care a fost susținut puternic de puterea principală a Statelor Unite, va prelua mandatul actualului secretar general, Jens Stoltenberg, la 1 octombrie. Stoltenberg a preluat mandatul în 2014, la câteva luni după anexarea Crimeei de către Rusia.

Rutte, în vârstă de 57 de ani, a încheiat săptămâna trecută cursa pentru a conduce Alianța, după ce singurul contestatar, Președintele României, Klaus Iohannis, a renunțat.

Rutte va trebui să facă față provocărilor

Liderul olandez, care urmează să părăsească mandatul în Olanda după aproape 14 ani la conducere, va prelua frâiele NATO într-un moment crucial. Mark Rutte va trebui să se confrunte cu consecințele continue ale războiului declanșat de Rusia împotriva Ucrainei și cu potențiala revenire la președinția americană a lui Donald Trump, după alegerile din noiembrie.

Recomandări

NASRALLAH MOARE
NATO FACE ZID ANTI RUSIA ÎN FINLANDA
IDF ATACĂ HEZBOLLAH
CE PROMITE HARRIS
CUM PROMOVĂM TURISMUL
PE UNDE CIRCULI

Citește și