NATO îl numește miercuri oficial pe Mark Rutte „următorul secretar general al Alianței”. Acesta preia frâiele într-un moment crucial

NATO îl va numi oficial miercuri pe prim-ministrul olandez în exerciţiu Mark Rutte drept următorul şef al Alianţei, după ce ambasadorii din toate cele 32 de ţări membre și-au exprimat sprijinul pentru numirea sa, scrie Reuters.

Diplomați din mai multe state NATO au declarat că Rutte, care a fost susținut puternic de puterea principală a Statelor Unite, va prelua mandatul actualului secretar general, Jens Stoltenberg, la 1 octombrie. Stoltenberg a preluat mandatul în 2014, la câteva luni după anexarea Crimeei de către Rusia.

Rutte, în vârstă de 57 de ani, a încheiat săptămâna trecută cursa pentru a conduce Alianța, după ce singurul contestatar, Președintele României, Klaus Iohannis, a renunțat.

Rutte va trebui să facă față provocărilor

Liderul olandez, care urmează să părăsească mandatul în Olanda după aproape 14 ani la conducere, va prelua frâiele NATO într-un moment crucial. Mark Rutte va trebui să se confrunte cu consecințele continue ale războiului declanșat de Rusia împotriva Ucrainei și cu potențiala revenire la președinția americană a lui Donald Trump, după alegerile din noiembrie.

Exit mobile version