• Ministrul polonez de Externe acuză NATO că interzice Poloniei să doboare rachete rusești.
  • Rusia folosești spațiul aerian al României și Poloniei pentru a ataca Ucraina.
  • Lituania cere Statelor Unite să stabilească linii roșii pentru securitatea Alianței.

Ministrul polonez de Externe, Radosław Sikorski, a declarat că Polonia are „obligația constituțională” de a doborî rachetele și dronele care zboară pe teritoriul său, dar NATO îi interzice acest lucru. Potrivit editorialistului din Times, Edward Lucas, țările care se învecinează cu NATO se tem de Federația Rusă și sunt frustrate de indecizia țărilor puternice din NATO, inclusiv a Statelor Unite. De altfel, diplomatul lituanian, Gabrielius Landsbergis, a cerut Statelor Unite să stabilească „adevărate linii roșii” pentru a apăra NATO.

România se confruntă cu această situație. Ce soluții are NATO?

Politica Alianței în acest moment este ca dronele și rachetele să nu fie doborâte, dacă acestea nu reprezintă un pericol. Aceste drone folosesc spațiul aerian al Rusiei, Poloniei, dar și al Statelor Baltice pentru a ataca Ucraina. Rusia poate folosi spațiul aerian al Belarusului pentru că Lukashenko i-a dat voie. În schimb, România și Polonia nu au permis acest lucru.

Problema se poate rezolva și la nivel național. Premierul și Ministrul Apărării din România au spus în repetate rânduri că țara noastră nu este amenințată. În schimb, Nicolae Ciucă a cerut revizuirea procedurilor Alianței, dar și un acord cu Ucraina.

Recomandări

CÂT DE SMART E ORAȘUL TĂU
ELEVI MULȚI, PROFI PUȚINI
ÎNCARCI EV-UL ÎN 5 MIN
MILTON AMENINȚĂ FLORIDA
SEX PE TIKTOK
SPA LA ÎNĂLȚIME

Citește și