• Stoltenberg: Incursiunea Ucrainei în regiunea Kursk a Rusiei este legitimă.
  • Kievul a lansat o incursiune majoră transfrontalieră în regiunea Kursk pe 6 august.
  • Rusia a numit operațiunea din Kursk o „provocare majoră” și a declarat că va riposta.

Incursiunea Ucrainei în regiunea Kursk a Rusiei este legitimă și se bazează pe dreptul Kievului la autoapărare, a declarat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, pentru Welt am Sonntag, în prima sa reacție la avansul în teritoriul rus, scrie Reuters.

„Ucraina are dreptul să se apere. Și conform dreptului internațional, acest drept nu se oprește la graniță”, a spus Stoltenberg pentru publicație, adăugând că NATO nu a fost informată despre planurile Ucrainei înainte și nu a jucat un rol în acestea.

Șeful NATO a menționat că Ucraina își asumă un risc prin avansul pe teritoriul rus, dar că este decizia Kievului cum să își desfășoare campania militară.

Recomandări

206 PRIZONIERI ELIBERAȚI
BAN FRANCISCO
SUNĂ LA PAȘAPOARTE
CUM ÎȚI ALEGI CARIERA?
GAME OF DRONES
CIREAȘA DE PE TORTURĂ

„Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a clarificat că operațiunea are ca scop crearea unei zone tampon pentru a preveni atacurile rusești ulterioare dincolo de graniță”, a spus el.

Ca toate operațiunile militare, aceasta vine cu riscuri. Dar este decizia Ucrainei cum să se apere”.

Kievul a lansat o incursiune majoră transfrontalieră în regiunea Kursk pe 6 august, în timp ce trupele Moscovei continuă să avanseze spre centrul strategic Pokrovsk din estul Ucrainei.

Incursiunea a fost de asemenea discutată la o întâlnire a Consiliului NATO-Ucraina, care a avut loc miercuri, la cererea Kievului, în contextul celui mai mare val de atacuri aeriene al Rusiei asupra Ucrainei.

Consiliul, care reunește membri ai alianței militare occidentale și Ucraina, a fost înființat anul trecut pentru a permite o coordonare mai strânsă între alianță și Kiev.

Rusia a numit operațiunea din Kursk o „provocare majoră” și a declarat că va riposta.

Citește și