- Corriere della Sera publică draftul Summit-ului NATO de la Washington.
- Sisteme antiaeriene Patriot vor fi trimise Ucrainei de la statele NATO.
- NATO va lua decizii pe conducerea Grupului Ramstein.
- Alianța va decide dacă trimite sau nu trupe în Ucraina.
- NATO va întări prezența militară pe flancul estic.
Alianța Nord-Atlantică pregătește schimbări în abordarea problemei Ucraina. Totul se va întâmpla la Summit-ul de la Washington din Iulie, în care Alianța va aniversa 75 de ani de existență. O existență a celui mai mare bloc militar marcată de provocări pe măsură. Summit-ul va anunța și o nouă conducere politică și militară a NATO, va revigora sprijinul militar pentru Ucraina și va încheia și cursa lui Iohannis. De a fi sau nu secretar general.
Advertisment
Vedem că întâmplător sau nu, despre aceste lucruri a discutat și aseară la Casa Albă președintele Iohannis cu președintele american, Joe Biden. Americanii – cu un președinte la final de primul mandat – pregătesc decizii majore pentru viitorul Ucrainei. Cu un avans al Rusiei care ar putea crește până la 20% față de ritmul actual, ei vor să se asigure că protejează Ucraina, indiferent de cine va fi la putere în viitor.
Jurnaliștii italieni de la Corriere della Sera au pus astăzi mâna pe proiectul de document care spun ei că va fi aprobat la Summit-ul de la NATO.
Recomandări
Ce conține documentul și ce măsuri pregătește NATO
Este un document publicat în exclusivitate de Corriere della Sera. Ei spun că e draftul de hotărâre al Summit-ului de la Washington care va avea loc în iulie, Summit NATO. Sunt mai multe decizii care vor fi luate pe Ucraina, în general Alianța Nord-Atlantică vrea o schimbare de ritm în ceea ce privește ajutorul militar.
Corriere spune că Flancul Estic va fi întărit cu trupe; menționează peste 300.000 de soldați ai NATO, trupe care vor fi dislocate de la Marea Baltică până în Bulgaria; deci o creștere a soldaților pentru a proteja Flancul Estic.
Documentul publicat susține că SUA nu vor trimite trupe în Ucraina, strategia SUA nu se va schimba după Summit-ul de la Washington.
Comanda ajutorului militar, celebrul Grup Ramstein, care se reunește la Bruxelles și discută ajutorul militar pentru Ucraina, trece pentru Summitul de la Washington de sub comanda Pentagonului către cartierul general al NATO. Ar fi una dintre schimbările pe care le va aduce acest Summit, astfel încât ajutorul să fie unitar, acțiunea blocului să fie unanimă, pentru că, spun ei, 99% din ajutorul militar deja trimis către Kiev vine de la cele 32 de state NATO și în general de la statele europene, pentru că știm blocajul care a existat în Congresul american.
Mai este o dezvăluire separată celor de la Corriere Della Sera pe ajutorul efectiv care va fi acordat Ucrainei și are legătură cu ce a spus Klaus Iohannis după discuția de aseară cu Joe Biden: E vorba de sistemele PATRIOT. Statele NATO beneficiază de sisteme PATRIOT, draftul documentului susține că Ucraina are nevoie acum de 25 de baterii antirachetă PATRIOT, astfel încât acest sistem să protejeze nu numai teritoriul Ucrainei, ci și al Republicii Moldova și al României, 7 dintre aceste 25 de baterii ar fi suficiente pentru a proteja principalele centre urbane, principalele orașe ale Ucrainei.
Pentagonul a identificat doar 2 state NATO care pot pune la dispoziție aceste baterii PATRIOT – anume Germania și Spania, două state care în mod sigur vor furniza Ucrainei în viitor dupa Summit-ul de la Washington aceste baterii de rachetă.
În draft mai sunt menționați potențiali furnizori – Olanda, care foarte probabil prin Rutte va prelua Secretariatul General al NATO.
Este menționată Grecia – deși premierul grec se opune, există o înțelegere cu statul grec.
Polonia, Italia, UK, Suedia, România sunt menționate ca potențiali furnizori. Iohannis a zis că, din 4 baterii PATRIOT, una e eficientă și va rămâne în România, iar celelalte operaționalizate și, după decizia CSAT, vor fi o parte trimise în Ucraina.
Pentagonul va livra primul lot de obuze și muniție pentru PATRIOT, dar ajutorul militar al NATO, până la Summmitul de la Washington, va fi stocat în bazele SUA din Europa și posibil în Baza Kogălniceanu.
În ceea ce privește trimiterea de trupe, va fi o decizie a NATO să nu trimita trupe în Ucraina. Dar, spun jurnaliștii italieni, știm că în Summitul NATO din 2023 de la Vilnius, liderii G7 au decis printr-un document să acorde garanții de securitate Ucrainei, dar dacă fiecare stat din cele 7 puternic industrializate va decide separat, așa cum a cerut Emmanuel Macron, este treaba fiecărui stat, nu va fi opoziție unanimă și unitară a NATO, rămâne la latitudinea fiecărui stat să trimită trupe în Ucraina, referindu-ne la poziția semnată deja, privind aceste garanții.
Citește și
- Israelul avertizează SUA că decizia de înghețare a livrărilor de armament ar putea periclita negocierile privind ostaticii: „SUA trebuie să pună presiune pe Hamas, nu pe Israel”
- Egiptul, Qatarul și SUA negociază la Cairo pacea din Gaza. Israelul se opune în continuare celor 3 condiții „inacceptabile” pe care le prevede acordul acceptat de Hamas
- Xi Jinping cere dialog și consultări între China și UE. Ce se va discuta în cadrul vizitei Președintelui chinez în Ungaria
Partenerii noștri