• Șefii CIA și Mossad sunt la Doha.
  • Negocierile de la Doha pot dura între 1 și 3 zile.
  • NYTimes: Oprirea războiului va fi un dezastru pentru Israel.
  • NYTimes: Eliberarea ostaticilor poate fi făcută doar prin negocieri.
  • NYTimes: Israelul a făcut tot ce a putut în Gaza, dar nu va putea elimina Hamas.

Astăzi, începe perioada cea mai importantă și cea mai critică pentru Orientul Mijlociu: va exista o încetare a focului între Israel și Hamas sau va fi un război regional cu consecințe și amploare încă necunoscute? Negociatorii tuturor părților – americani, egipteni, israelieni și palestinieni au luat toți calea Qatarului pentru a încerca să ajungă la o înțelegere.

Care sunt așteptările de la reuniunea de la Doha

Până și jurnaliștii din Qatar spun că așteptările sunt mici în ceea ce privește această înțelegere, dar speranțele sunt mai mari decât ieri sau decât alaltăieri.

Negocierile sunt destul de complicate, chiar dacă într-un fel, direct sau indirect, cam toate părțile sunt implicate în aceste negocieri care au început în această după-amiază. Ele vor dura, se pare, chiar trei zile, adică se vor întinde și pe weekend, în speranța că se va ajunge la o formulă în ceea ce privește acest acord.

Recomandări

ATAC ASUPRA HEZBOLLAH
PLANUL LUI ZELENSKI
BOICOT ÎN UE
BACK TO OFFICE
SPRIJIN PENTRU GALAȚI
P. DIDDY E ARESTAT

Trebuie să vorbim puțin și de acest acord. Acordul este în trei faze. Prima fază este o încetare temporară a focului și eliberarea unei părți din ostatici, și palestinieni, dar și israeliani.

A doua fază acordului este o încetare totală a focului, permanentă a focului în Fâșia Gaza și, din nou, eliberarea ostaticilor, de o parte și de alta. Iar partea a treia este reconstrucția Fâșiei Gaza.

Gaza este practic de nerecunoscut. Jurnaliștii transmit din Fâșia Gaza, din Khan Younis – practic Khan Younis în acest moment este tot bombardat. Este a treia oară când IDF se întoarce în Khan Younis, iar cifrele pe care le dau agențiile internaționale spun că, până acum, în Fâșia Gaza avem peste 40.000 de morți și peste 100.000 de răniți. Vorbim de 70% femei.

Problema în acest acord o reprezintă facțiunea radicală din guvernul Netanyahu, chiar Benny Gantz, din opoziție, i-a spus chiar acum câteva minute lui Netanyahu că ar trebui să fie curajos, pentru că în acest moment și Casa Albă, și cancelariile europene, și lumea musulmană, toată lumea dorește acest acord.