• Negocierile de la Doha privind Gaza s-a încheiat.
  • Mediatorii sunt Qatar, Egipt și SUA.
  • Blinken se va întâlni cu Netanyahu luni.
  • Oficialii se vor întâlni săptămâna viitoare la Cairo.

Negocierile de la Doha s-au încheiat. Săptămâna viitoare, mediatorii se vor întâlni din nou, în Cairo. Qatarul, Egiptul și Statele Unite ale Americii au publicat o declarație comună, în urma negocierilor de la Doha pentru acordul de încetare a focului în Gaza:

În ultimele 48 de ore la Doha, înalți oficiali din guvernele noastre au fost angajați în discuții ample în calitate de mediatori, cu scopul de a încheia un acord de încetare a focului în Gaza și de a elibera ostatici și deținuți. Aceste conversații au fost serioase, constructive și purtate într-o atmosferă pozitivă.

Mai devreme, astăzi, la Doha, Statele Unite ale Americii, cu sprijinul statului Qatar și al Republicii Arabe Egipt, au prezentat ambelor părți o propunere care reduce decalajele dintre părți și este în concordanță cu principiile stabilite de președintele Biden privind 31 mai 2024 și Rezoluția 2735 a Consiliului de Securitate.

Recomandări

23 DE ANI DE LA 9/11
A.I. ANALIZEAZĂ DEBATE-UL
TUNELURILE GROAZEI
E OFICIAL!
HARRIS VS. TRUMP
CINE A CÂȘTIGAT DEZBATEREA?

Această propunere se bazează pe punctele de acord atinse în ultima săptămână și umple golurile rămase într-un mod care să permită implementarea rapidă a acordului.

Echipele tehnice vor continua să lucreze în următoarele zile la detaliile de implementare, inclusiv aranjamentele de implementare a părților umanitare cuprinzătoare ale acordului, în plus față de părțile legate de ostatici și deținuți.

Înalți oficiali din guvernele noastre se vor întâlni din nou la Cairo înainte de sfârșitul săptămânii viitoare, în speranța de a ajunge la un acord cu privire la condițiile prezentate astăzi. Așa cum au declarat săptămâna trecută liderii celor trei țări, „Nu există timp de pierdut și nicio scuză care să poată fi acceptată de la vreo parte pentru a justifica o întârziere suplimentară. Este timpul să eliberăm ostaticii și deținuții, să începem o încetare a focului și să punem în aplicare acest lucru acord.

Acum este deschisă calea pentru a obține acest rezultat, salvând vieți, oferind ajutor oamenilor din Gaza și calmând tensiunile regionale”.

Citește și