• Armata Israelului are planurile militare aprobate pentru a ataca Libanul.
  • Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, îndeamnă la dezescaladare.
  • Președintele Iranului: un atac al Israelului asupra Hezbollah va avea consecințe.

Prim-ministrul Israelului, Benjamin Netanyahu, a amenințat ieri cu represalii dure după atacul grupării Hezbollah din Liban care a ucis 12 copii într-o localitate din Înălțimile Golan și a rănit alte 44 de persoane. Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a discutat cu președintele Israelului și îndeamnă la dezescaladare. Noul președinte al Iranului, Masoud Pezeshkian, a avertizat că un atac al Israelului asupra Libanului va avea consecințe serioase asupra statului evreu.

Aceşti copii sunt copiii noştri. Statul Israel nu va lăsa şi nu poate să lase aceasta fără răspuns. Răspunsul nostru va veni şi va fi unul sever”, a declarat Netanyahu.

Potrivit armatei israeliene, racheta a fost lansată dinspre Liban de către miliţiile islamiste Hezbollah, susţinute de Iran. Hezbollah a negat că ar fi autorul atacului sângeros.

Recomandări

„TRUMP E UN BUFON IDIOT”
UK SE PREGĂTEȘTE DE MPOX
TRUMP: O URĂSC PE TAYLOR SWIFT!
PRIMUL TRANSPLANT HEPATIC
LA CE-I SERVEȘTE ȘCOALA?
S.O.S SECRET SERVICE

Zeci de persoane s-au adunat la Majdal Shams pentru a protesta împotriva vizitei lui Netanyahu, fiind masate în spatele unor bariere metalice, sub supravegherea atentă a mai multor poliţişti.

Spun întregii comunităţi: nu vă lăsaţi spiritul să se clatine. Nu vă pierdeţi speranţa în faţa axei de intimidare a Iranului şi Hezbollahului”, a declarat Netanyahu în timpul vizitei sale în enclava druză, potrivit EFE.

Mai mulţi miniştri, între care cel al apărării, au vizitat duminică oraşul, care face parte din teritoriul sirian ocupat de Israel după Războiul de Şase Zile din 1967, şi au fost criticaţi de unii locuitori, care i-au acuzat că au abandonat enclava pe fondul escaladării tensiunilor din zonă.

Anterior, sute de locuitori au participat la funeraliile celei de-a 12-a victime a atacului cu rachetă de sâmbătă, care a stârnit o emoţie puternică în acest orăşel de druzi de numai 11.000 de locuitori, situat în apropierea frontierei cu Libanul.

Pe fondul speculaţiilor privind represaliile Israelului la acest atac, cabinetul de securitate israelian – care reuneşte conducerea militară şi a serviciilor de informaţii, precum şi miniştrii-cheie – l-a autorizat duminică seara pe Netanyahu să decidă asupra unui răspuns împotriva Hezbollah.

Citește și