• Biden spune că Israelul propune un nou acord de pace în 3 etape, conform căruia, dacă a doua etapă va fi finalizată, ar urma o „încetare permanentă a ostilităților”.
  • Noua propunere a fost transmisă către Hamas prin intermediul Qatarului.
  • Biden îndeamnă Hamas să accepte acordul.

Prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu a declarat sâmbătă că nu va exista o încetare permanentă a focului în Gaza până când capacitățile militare și de guvernare ale Hamas nu vor fi distruse, scrie Reuters.

Comentariile sale au venit după ce președintele american Joe Biden a spus că Israelul a propus un acord în trei etape pentru o încetare a focului în Gaza în schimbul eliberării ostaticilor de către Hamas.

„Condițiile Israelului pentru încheierea războiului nu s-au schimbat: Distrugerea capacităților militare și de guvernare ale Hamas, eliberarea tuturor ostaticilor și asigurarea faptului că Gaza nu mai reprezintă o amenințare pentru Israel”, a spus Netanyahu.

Recomandări

BIDEN: „TU EȘTI FRAIERUL”
PORTRETELE LUI HARRY ȘI MEGHAN PRIMESC CRITICI
E.COLI FACE TOT MAI MULTE VICTIME
DIPLO SE CONFRUNTĂ CU ACUZAȚII
ZELENSKI PRIMEȘTE GARANȚII DE SECURITATE
UN TREN ȘI UN AUTOBUZ S-AU CIOCNIT ÎN SLOVACIA

„Israelul va continua să insiste asupra îndeplinirii acestor condiții înainte de punerea în aplicare a unei încetări permanente a focului. Ideea că Israelul va accepta o încetare permanentă a focului înainte de îndeplinirea acestor condiții este un non-starter”, a adăugat Netanyahu.

Ce presupune acordul în 3 faze anunțat de Biden

  • O primă fază durează șase săptămâni și include o „încetare a focului deplină și completă”, retragerea forțelor israeliene din toate zonele populate din Gaza; eliberarea unui număr de prizonieri, inclusiv femei, bătrâni și răniți, în schimbul eliberării a sute de prizonieri palestinieni. Ostaticii americani vor fi eliberați în acest stadiu. Rămășițele captivilor morți se vor întoarce la familiile lor. Civilii palestinieni se vor întoarce la casele lor din cartierele din Gaza, inclusiv din nord. Asistența umanitară va crește cu 600 de camioane care intră în Gaza în fiecare zi. Sute de mii de corturi vor fi distribuite de comunitatea internațională. Toate acestea și multe altele ar începe imediat.
  • O a doua fază include un schimb al tuturor ostaticilor vii rămași, inclusiv al soldaților bărbați, împreună cu o retragere completă a soldaților israelieni din Gaza.
  • A treia fază include începerea „unui plan major de reconstrucție pentru Gaza” și returnarea finală a oricăror rămășițe ale captivilor.

Citește și