• „Nu există o înțelegere în curs de încheiere”, a declarat Netanyahu pentru Fox News.
  • Comentariile sale contrastează puternic cu mesajele neîncetat pline de speranță ale administrației Biden din ultimele luni.
  • Oficialii americani au fost reticenți în a-l critica direct pe Netanyahu.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a fost joi la fel de clar cum a fost vreodată că nu crede că o încetare a focului și un acord privind ostaticii sunt probabile în Gaza, într-o replică dură la insistența administrației Biden că este aproape la îndemână, scrie CNN.

„Nu există o înțelegere în curs de încheiere”, a declarat Netanyahu pentru Fox News. „Din păcate, nu este aproape”.

Comentariile sale contrastează puternic cu mesajele neîncetat pline de speranță ale administrației Biden din ultimele luni. Duminică, președintele Joe Biden a susținut că părțile sunt pe punctul de a ajunge la un acord, iar miercuri, un înalt oficial al administrației a afirmat că 90% din acord a fost finalizat.

Recomandări

TRUMP E ATACAT
CE VREA ISRAELUL
UNDE SE ASCUND OLIGARHII?
VILLA PALMIERI E SCOASĂ LA VÂNZARE
BORIS INUNDĂ EUROPA
PROPUNEREA LUI MACRON

Netanyahu a declarat că această afirmație este „total inexactă”.

Respingerea de către Netanyahu a evaluării de către SUA a unui acord potențial este cel mai recent exemplu dintr-o serie de comentarii publice făcute săptămâna aceasta de prim-ministrul israelian, care pun sub semnul întrebării potențialul acord aflat în pregătire de luni de zile.

Oficialii americani au fost reticenți în a-l critica direct pe Netanyahu – chiar dacă acesta a încălcat în mod repetat poziția administrației și a pus la îndoială adeziunea sa la un potențial acord – deși un oficial al Consiliului Național de Securitate a recunoscut joi „frustrările” procesului, continuând în același timp să insiste că un acord este aproape.

„Este exact inexact. Există o poveste, o narațiune, că există un acord”, a declarat premierul israelian cu privire la declarația oficialului american din ziua precedentă, potrivit căreia «practic, 90 % din acest acord a fost convenit».

Duminică, când Israelul a anunțat că trupurile a șase ostatici au fost găsite executate de Hamas, Biden a susținut în continuare că negociatorii sunt „pe punctul de a ajunge la un acord”.

Citește și