• Prim-ministrul Israelului și-a prezentat țara drept un campion al păcii și prosperității pentru Orientul Mijlociu.
  • Forțele sale de securitate pregăteau un atac care a răspândit teroarea pe străzile capitalei libaneze și a sporit temerile legate de un război regional total.
  • „Israelul caută pacea. Israelul tânjește după pace. Israelul a făcut pace și va face pace din nou”, a declarat el.

Benjamin Netanyahu a ignorat apelurile globale pentru o încetare a focului într-un discurs sfidător la Națiunile Unite, care a fost rostit cu doar o oră înainte ca raidurile aeriene masive care l-au vizat pe liderul Hezbollah să niveleze mai multe blocuri de apartamente din Beirut, scrie The Guardian.

Adresându-se adunării generale de la New York, prim-ministrul Israelului și-a prezentat țara drept un campion al păcii și prosperității pentru Orientul Mijlociu, chiar dacă forțele sale de securitate pregăteau un atac care a răspândit teroarea pe străzile capitalei libaneze și a sporit temerile legate de un război regional total.

„Israelul caută pacea. Israelul tânjește după pace. Israelul a făcut pace și va face pace din nou”, a declarat el, dar nu a menționat acordurile de încetare a focului pentru Gaza și Liban care au fost susținute de SUA.

Recomandări

OMAGIU ADUS „COMORII”
NU SE TERMINĂ LUPTA
CE FACI ÎN WEEKEND LA PARIS?
IOHANNIS ARE UNDĂ VERDE
IOHANNIS NU POATE CANDIDA CA INDEPENDENT
ZELE MEETS TRUMP

În schimb, el a amenințat cu mai multe atacuri în cadrul unei campanii împotriva Hezbollah, care a început săptămâna trecută cu explozia unor pagere, iar săptămâna aceasta s-a extins la lovituri aeriene care au ucis peste 700 de persoane și au strămutat cel puțin 90.000.

„Vom continua să degradăm Hezbollah”, a spus el în fața unei săli pe jumătate goale. Multe delegații naționale au părăsit sala în semn de protest când Netanyahu a urcat pe podium.

A fost o retragere clară de la planurile pentru o încetare a focului de 21 de zile peste granița libaneză, care a fost susținută de SUA și Franța și elaborată în strânsă colaborare cu guvernul israelian.

La scurt timp după ce a terminat de vorbit, explozii uriașe au zguduit sudul Beirutului, reducând șase clădiri la ruine, aparent într-o încercare de asasinare a liderului Hezbollah, Hassan Nasrallah, prin distrugerea unui buncăr subteran.

Citește și