Netanyahu își apără decizia de a face publică plângerea cu privire la livrările de arme din partea SUA

Premierul israelian Benjamin Netanyahu și-a apărat decizia de a face publică întârzierea furnizării de arme din partea Statelor Unite, afirmând că lunile de discuții private nu au dat niciun rezultat, scrie CNN.

La începutul unei reuniuni a cabinetului de duminică, Netanyahu a declarat că „după luni de zile în care această situație nu s-a schimbat, am decis să îi dau o expresie publică. Am făcut acest lucru pe baza anilor de experiență și știind că acest pas este esențial pentru extragerea dopului”.

Netanyahu a afirmat marți că administrația Biden „reține arme” într-un videoclip postat pe X, susținând că secretarul de stat Antony Blinken „m-a asigurat că administrația lucrează zi și noapte pentru a elimina aceste blocaje”.

În replică, emisarul american Amos Hochstein i-a spus lui Netanyahu că comentariile sale au fost „neproductive” și „mai important, complet neadevărate”.

Deși nu este prima dată când Netanyahu atacă public administrația Biden în cursul războiului dintre Israel și Hamas, disputa are loc în timp ce mizele războiului din Gaza și ale unui potențial conflict ulterior între Israel și Hezbollah rămân ridicate.

SUA rămâne cel mai important aliat al Israelului și cel mai mare furnizor de arme, dar și-a exprimat îngrijorarea tot mai mare cu privire la numărul tot mai mare de victime civile din Gaza.

Vorbind în timpul întâlnirii de duminică, Netanyahu a declarat: „În urmă cu aproximativ patru luni, a existat o scădere dramatică a livrărilor de armament din SUA către Israel. Timp de săptămâni le-am cerut prietenilor noștri americani să accelereze livrările. Am făcut-o de nenumărate ori”.

„Am făcut-o la cele mai înalte niveluri, și la toate nivelurile, și vreau să subliniez – am făcut-o în camere private. Am primit tot felul de explicații, dar un singur lucru nu am obținut: situația de bază nu s-a schimbat”.

Netanyahu a continuat spunând că „în lumina a ceea ce am auzit în ultima zi, sper și cred că această problemă va fi rezolvată în viitorul apropiat”.

Ministrul israelian al Apărării se îndreaptă spre SUA

Pe fondul disputei, ministrul israelian al apărării, Yoav Gallant, a reiterat duminică importanța relațiilor Israelului cu Washingtonul înaintea unei vizite în cadrul căreia este programat să se întâlnească cu omologul său american, Lloyd Austin, Blinken și alți înalți oficiali americani.

„Statele Unite sunt aliatul nostru cel mai important și central. Legăturile noastre sunt cruciale și poate mai importante ca niciodată, în acest moment”, a declarat Gallant reporterilor, potrivit unei declarații a Ministerului israelian al Apărării.

Gallant urmează să discute despre războiul Israelului împotriva Hamas și despre „eforturile de a asigura returnarea ostaticilor”, precum și despre „măsurile necesare pentru a obține stabilitatea regională”, potrivit declarației.

Ministrul israelian al apărării a intrat în conflict cu Netanyahu, care se confruntă cu o luptă continuă pentru a-și menține guvernul unit.

În timp ce Gallant – un general în retragere – a ieșit public la începutul acestui an și a declarat că nu ar trebui să existe un guvern israelian în Gaza postbelică, membrii de extremă dreaptă ai cabinetului se opun oricărui viitor stat palestinian independent.

În declarația sa, Gallant a vorbit despre trecerea la o „fază C” în Gaza. Nu este clar dacă el se referea la o etapă diferită în lupte sau la modul de pregătire pentru post-conflict. CNN a contactat Ministerul Apărării din Israel pentru mai multe detalii.

„Voi discuta această tranziție cu oficialii americani, atingând modul în care aceasta poate permite lucruri suplimentare [să aibă loc] și știu că vom obține o cooperare strânsă cu SUA și în această privință”, a declarat Gallant.

Exit mobile version