• Benjamin Netanyahu a fost forțat să ceară iertare israelienilor pentru eșecul de a-i aduce înapoi pe cei șase ostatici găsiți morți în Gaza.
  • Hamas a avertizat că mai mulți ostatici ar putea fi „returnați familiilor lor în sicrie” dacă nu se ajunge la o încetare a focului.
  • Mii de israelieni au protestat față de eșecul lui Netanyahu de a-i aduce acasă pe cei dragi.

Benjamin Netanyahu a cerut „iertare” israelienilor pentru că nu i-a returnat pe cei șase ostatici găsiți morți în Gaza sâmbătă, în timp ce Hamas a avertizat că mai mulți ar putea fi „returnați familiilor lor în giulgiu” dacă nu se ajunge la o încetare a focului, scrie BBC.

Comentariile sale au fost făcute în timp ce protestele de stradă intense cu privire la modul în care a gestionat negocierile au intrat în a doua noapte în Israel.

Presiunea a crescut, de asemenea, la nivel internațional, deoarece Regatul Unit a suspendat unele vânzări de arme către Israel, citând riscul ca echipamentele să fie utilizate pentru a încălca dreptul internațional.

Recomandări

AJUTOR PENTRU SECRET SERVICE
UK SE PREGĂTEȘTE DE MPOX
PRIMUL TRANSPLANT HEPATIC
PUTIN MĂREȘTE ARMATA
CUTREMUR ÎN ROMÂNIA
BRAND SAU UNIFORMĂ?

Cu toate acestea, Prim-ministrul israelian a adoptat un ton sfidător, insistând asupra faptului că trupele sale trebuie să controleze coridorul Philadelphi din Gaza – o fâșie de pământ de importanță strategică, care reprezintă un punct de blocaj în negocierile cu Hamas.

Mii de israelieni au ieșit luni în stradă în cadrul unor noi proteste organizate de familiile ostaticilor pentru a-și exprima furia față de eșecul dlui Netanyahu de a-i aduce acasă pe cei dragi după aproape 11 luni. În total, 97 de ostatici rămân de negăsit după ce au fost răpiți de Hamas la 7 octombrie anul trecut.

Hamas a declarat luni că ostaticii vor fi returnați „în sicrie” dacă presiunea militară din partea Israelului continuă și a adăugat că au fost date „noi instrucțiuni” militanților care îi păzesc pe captivi dacă sunt abordați de trupele israeliene.

Președintele american Joe Biden a declarat că Netanyahu nu face suficient pentru a obține un acord privind ostaticii și încetarea focului cu Hamas, în contextul în care rapoartele sugerează că o nouă propunere ar fi trimisă premierului israelian ca fiind „finală”.

Mulți îl acuză pe Netanyahu că blochează un acord pentru a-și prioritiza propria supraviețuire politică – o afirmație pe care acesta o respinge.

Mediatorii americani, egipteni și qatarioți încearcă să negocieze un acord de încetare a focului prin care Hamas să elibereze cei 97 de ostatici încă reținuți, dintre care 33 sunt presupuși morți, în schimbul prizonierilor palestinieni din închisorile israeliene.

Ministrul britanic de Externe, David Lammy, a declarat luni că Regatul Unit a suspendat 30 din cele 350 de licențe de export de arme către Israel, invocând un „risc clar” ca echipamentele să poată fi utilizate pentru a comite încălcări grave ale dreptului internațional.

Ministrul israelian al Apărării, Yoav Gallant, a postat pe X, pentru a spune că este „profund descurajat” de această măsură, în timp ce Ministrul de Externe, Israel Katz, a declarat că aceasta trimite un „mesaj foarte problematic” către Hamas și Iran.

Armata israeliană a lansat o campanie în Gaza pentru a distruge Hamas ca răspuns la atacul fără precedent asupra sudului Israelului din 7 octombrie, în timpul căruia aproximativ 1.200 de persoane au fost ucise și alte 251 au fost luate ostatice.

Citește și