• Netanyahu a declarat că este „deschis” la alternative la prezența militară israeliană în zonă.
  • Decizia lui Netanyahu de a menține controlul asupra Coridorului Philadelphi este văzută ca o încercare de a sabota acordul de încetare a focului de către Hamas.
  • Hamas a afirmat că a sosit momentul să se pună presiune pe Israel pentru a se retrage din coridorul Philadelphi.

Prim-ministrul Israelului, Benjamin Netanyahu, a insistat din nou asupra faptului că forțele israeliene nu vor părăsi Coridorul Philadelphi – o fâșie de pământ de importanță strategică din sudul Gazei, de-a lungul frontierei cu Egiptul, conform BBC.

El a declarat presei străine de la Ierusalim că este „deschis” să ia în considerare alternative la prezența trupelor israeliene de-a lungul frontierei dintre Gaza și Egipt, ca parte a oricărui viitor acord de încetare permanentă a focului – dar că nu crede că acest lucru se va întâmpla.

Netanyahu a susținut că trupele israeliene trebuie să rămână în această zonă tampon pentru a preveni introducerea ilegală de arme și, eventual, de ostatici israelieni peste graniță.

Recomandări

AJUTOR PENTRU SECRET SERVICE
UK SE PREGĂTEȘTE DE MPOX
PRIMUL TRANSPLANT HEPATIC
PUTIN MĂREȘTE ARMATA
CUTREMUR ÎN ROMÂNIA
BRAND SAU UNIFORMĂ?

Într-o declarație citată de agenția de presă Reuters, Hamas a afirmat că decizia lui Netanyahu de a nu se retrage din coridorul Philadelphi este o încercare de a zădărnici acordul de încetare a focului, adăugând că a sosit momentul să se pună presiune pe Israel.

Comentariile lui Netanyahu au deschis o fisură minusculă în insistența sa repetată că forțele israeliene nu vor părăsi granița de sud a Gazei.

Se pare că șefii săi de securitate, inclusiv Ministrul Apărării, au susținut alternative la o prezență militară de-a lungul frontierei, cum ar fi soluții tehnologice pentru monitorizarea activității de acolo sau prezența forțelor aliate. Scurgerile de informații către presa israeliană au descris certuri între prim-ministru și șefii săi din domeniul apărării în cadrul reuniunilor, Netanyahu fiind acuzat că nu dorește deloc un acord.

Netanyahu spune că protejează securitatea Israelului în fața unei presiuni internaționale extraordinare. Și că Hamas este cea care blochează un acord.

Citește și