• Netanyahu vrea „de-radicalizarea” Fâșiei Gaza.
  • Prim-ministrul israelian cere ajutoare militare rapide de la SUA.
  • Netanyahu: Gaza trebuie să fie condusă de o administrație civilă, condusă de palestinieni.

Ieri seara, prim-ministrul Netanyahu a susținut un discurs în fața membrilor Congresului Statelor Unite ale Americii. Liderul israelian a transmis că vrea să obțină o „victorie totală” în Gaza și o Fâșie post-război „demilitarizată și de-radicalizată”. De la discurs a lipsit vice-președinta Kamala Harris, care se afla în Indiana, decizie care a atras critici din partea unor republicani.

În discursul rostit miercuri în fața Congresului, prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu a afirmat că, în timpul vizitei sale recente la Rafah, când a întrebat câți civili au fost uciși acolo, comandantul i-a spus că „practic niciunul, cu excepția unui singur incident în care șrapnelul unei bombe a lovit un depozit de arme al Hamas și a ucis involuntar două duzini de oameni”.

Potrivit Ministerului Sănătății din Gaza și medicilor palestinieni, „incidentul” la care face referire Netanyahu a avut loc în luna mai și a ucis cel puțin 45 de persoane într-o tabără pentru palestinieni strămutați și a rănit peste 200 după ce a izbucnit un incendiu în tabără în urma loviturii, majoritatea fiind femei și copii.

Recomandări

SECRETUL BANILOR
PARTIDELE VOR PROTESTE
ALERTĂ SANITARĂ ÎN SUA
CE-I PLAC GLUMELE LUI
IRANUL AJUTĂ RUSIA
DIN OSTAȘ, SCRIITORAȘ

În aceeași săptămână în care a avut loc această lovitură, cel puțin 29 de palestinieni au fost uciși în două atacuri israeliene separate asupra taberelor de strămutați din Rafah, potrivit oficialilor palestinieni și ai Organizației Națiunilor Unite.

„Demilitarizată și de-radicalizată”. Netanyahu își schițează viziunea pentru o Gaza postbelică

Premierul Benjamin Netanyahu afirmă că Israelul va continua războiul în Gaza „până când vom distruge capacitățile militare ale Hamas și dominația sa în Gaza și vom aduce acasă toți ostaticii noștri”.

„Nu ne vom mulțumi cu nimic mai puțin”, a declarat Netanyahu în timpul discursului său de miercuri în fața Congresului SUA. El a expus apoi ceea ce a descris ca fiind viziunea sa pentru o nouă Gaza postbelică.

„Viziunea mea pentru acea zi este o Gaza demilitarizată și de-radicalizată”, a spus el. „Israelul nu caută să reinstaleze Gaza, dar în viitorul previzibil, trebuie să păstrăm controlul suprem asupra securității acolo pentru a preveni reapariția terorii, pentru a ne asigura că Gaza nu mai reprezintă niciodată o amenințare pentru Israel”.

„Gaza ar trebui să aibă o administrație civilă condusă de palestinieni care nu caută să distrugă Israelul. Asta nu este prea mult pentru Israel. Este un lucru fundamental pe care avem dreptul să îl cerem și să îl primim”, a spus premierul.

„Demilitarizarea și de-radicalizarea – aceste două concepte au fost aplicate Germaniei și Japoniei după Al Doilea Război Mondial și care au dus la decenii de pace, prosperitate și securitate. În urma victoriei noastre, cu ajutorul partenerilor regionali, demilitarizarea și deradicalizarea Gaza pot duce, de asemenea, la un viitor de securitate, prosperitate și pace”, a spus Netanyahu.

SUA au colaborat intens cu partenerii regionali pentru a stabili planuri de securitate și guvernare după încheierea războiului și au încurajat guvernul israelian să vină, de asemenea, cu propriile sale idei.

Citește și