• Israelul afirmă că a lovit aproximativ 800 de ținte ale Hezbollah.
  • Hezbollah afirmă că a lansat rachete asupra posturilor militare israeliene.
  • Libanul declară că 356 de persoane au fost ucise, cea mai mortală zi din ultimele decenii.

Israelul a declarat că a lansat luni raiduri aeriene împotriva a sute de ținte ale Hezbollah, ucigând 356 de persoane și trimițând zeci de mii de oameni în căutarea siguranței în cea mai mortală zi din Liban din ultimele decenii, potrivit Reuters.

După unele dintre cele mai intense schimburi de focuri transfrontaliere de la declanșarea ostilităților în octombrie anul trecut, Israelul a avertizat populația din Liban să evacueze zonele în care, potrivit acestuia, mișcarea armată depozitează arme.

Nasser Yassin, Ministrul libanez care coordonează răspunsul la criză, a declarat pentru Reuters că au fost activate 89 de adăposturi temporare în școli și altele similare, cu o capacitate de peste 26.000 de persoane, deoarece civilii au fugit de „atrocitățile israeliene”.

Recomandări

ROUTH A LĂSAT BILETE
STARE DE URGENȚĂ ÎN ISRAEL
SUA IMPUNE RESTRICȚII
BEC ÎL AMÂNĂ PE IOHANNIS
274 DE ZILE PE MARE
NOUA ORDINE MONDIALĂ

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a trimis o scurtă declarație video adresată poporului libanez. „Războiul Israelului nu este cu voi, este cu Hezbollah. De prea mult timp, Hezbollah vă folosește drept scuturi umane”, a declarat el.

După aproape un an de război împotriva Hamas în Gaza, la granița de sud, Israelul își îndreaptă atenția către granița de nord, unde Hezbollah, susținut de Iran, lansează rachete în Israel în sprijinul Hamas, de asemenea susținut de Iran. Armata israeliană a declarat că a lovit Hezbollah în sudul, estul și nordul Libanului.

Ministerul Sănătății din Liban a declarat că 356 de persoane au fost ucise, inclusiv 24 de copii și 42 de femei, iar 1.246 au fost rănite. Un oficial libanez a declarat că a fost cel mai mare număr zilnic de morți din cauza violențelor din Liban de la războiul civil din 1975-1990.

Ministrul israelian al Apărării, Yoav Gallant, a declarat că ziua de luni a marcat un „vârf semnificativ” în conflictul care durează de aproape un an.

„În această zi am scos din uz zeci de mii de rachete și muniție precisă. Ceea ce Hezbollah a construit într-o perioadă de 20 de ani de la al doilea război din Liban, este de fapt distrus de IDF”, a declarat el într-o declarație.

Forțele aeriene israeliene au declarat pe X că au efectuat aproximativ 650 de misiuni de atac în ultimele 24 de ore, atacând mai mult de 1.100 de ținte folosind mai mult de 1.400 de muniții, lovind clădiri, vehicule și alte locuri unde se spune că erau depozitate arme.

Hezbollah nu a comentat afirmațiile israeliene potrivit cărora ar fi ascuns arme în case, pe care Reuters nu le-a putut verifica în mod independent, dar a declarat că nu plasează infrastructura militară în apropierea civililor.

Sirenele care avertizează asupra tirurilor de rachete ale Hezbollah au sunat în nordul Israelului, inclusiv în orașul port Haifa, și în partea de nord a Cisiordaniei ocupate, a declarat armata.

Loviturile au redobândit presiunea asupra Hezbollah, care săptămâna trecută a suferit pierderi importante în urma exploziei a mii de pagere și walkie-talkie utilizate de membrii săi. Operațiunea a fost blamată pe scară largă de Israel, care nu a confirmat sau negat responsabilitatea.

Citește și