• Netanyahu a emis un avertisment că atacurile aeriene nu vor fi „ sfârșitul poveștii ”.
  • Rapoartele din presa israeliană au citat surse militare spunând că nu există o continuare planificată.
  • Prim-ministrul a fost acuzat luni pe scară largă.

Benny Gantz și Itamar Ben-Gvir spun că premierul trebuie să elimine complet amenințarea din nord, scrie The Guardian.

Benjamin Netanyahu se confruntă cu o reacție politică în Israel pentru caracterul limitat al atacurilor aeriene de duminică împotriva Hezbollah, pe fondul solicitărilor pentru o ofensivă mai largă în Liban.

Unele dintre cele mai acerbe critici au venit din partea de extremă dreaptă a propriei coaliții distractive a premierului, care este, de asemenea, din ce în ce mai împărțită în privința statutului de cel mai sfânt loc al Ierusalimului.

Recomandări

ISRAELUL ATACĂ HEZBOLLAH
CLINTON SE REVOLTĂ
TRUMP: KAMALA HARRIS M-A SUNAT
ATAC ASUPRA HEZBOLLAH
BILLIE VOTEAZĂ CU KAMALA
S-A ALES FUMUL

Atacurile aeriene ale Israelului și lansările de rachete și drone ale Hezbollah care au urmat imediat după au fost cel mai mare angajament transfrontalier de când cele două părți au purtat un război în 2006 în ceea ce privește numărul de ieșiri de avioane și muniții lansate, deși nu și în ceea ce privește victimele. Trei luptători Hezbollah au fost uciși și un marinar israelian, ucis de fragmente ale unui interceptor israelian.

Ministrul israelian al Apărării, Yoav Gallant, a susținut că atacurile preventive de duminică dimineața au împiedicat Hezbollah să lanseze până la două treimi din rachetele pe care intenționase să le tragă în Israel. Israelul a susținut, de asemenea, că a doborât aproape toate dronele Hezbollah sosite.

Netanyahu a emis un avertisment că atacurile aeriene nu vor fi „ sfârșitul poveștii ”, dar rapoartele din presa israeliană au citat surse militare spunând că nu există o continuare planificată.

Prim-ministrul a fost acuzat luni pe scară largă, atât din centrul cât și din dreapta spectrului politic, pentru obiectivul limitat al raidurilor aeriene de duminică, care au perturbat atacul aerian planificat al Hezbollah, dar nu a făcut nimic, au spus criticii, pentru a permite până la 80.000 de persoane. locuitorii orașelor de graniță de nord, strămutați din nordul Israelului din octombrie, să se întoarcă acasă.

Reprezentanții populației strămutate, forțați să părăsească casele lor de bombardamentele Hezbollah în solidaritate cu Hamas din Gaza, au spus că vor boicota întâlnirile cu reprezentanții guvernului, acuzând coaliția că acordă prioritate apărării centralei Israelului, dar nu a nordului.

Ben Caspit, editorialist în ziarul de centru-dreapta Maariv, a scris: „De aproape un an, Galileea a fost pulverizată, devastată și incendiată; zeci de mii de israelieni au fost smulși din casele lor; iar întreaga țară, care nu cu mult timp în urmă era considerată o superputere regională, a fost umilită”. El a spus că Netanyahu a ales cea mai prudentă dintre opțiunile militare prezentate de generalii săi.

„El a împiedicat și a perturbat unul dintre planurile operaționale ale Hezbollah, dar nu a schimbat situația noastră strategică în teatrul de nord”, a adăugat Caspit, argumentând că o campanie aeriană mai amplă va începe „pentru a crea condițiile care să permită locuitorilor din Galilea să se întoarcă la casele lor și să permită Israelului să-și restabilească suveranitatea asupra unor părți din propriul său teritoriu”.

Benny Gantz, un general în retragere, fost ministru în coaliția lui Netanyahu și unul dintre principalii săi rivali, a descris atacurile aeriene drept „prea puține, prea târzii”.

Într-o declarație video în timpul unei vizite în comunitățile din nord, el a spus: „Trebuie să menținem avantajul inițiativei care a fost luată și să creștem presiunea politică și militară pentru a îndepărta Hezbollah, pentru a returna locuitorii din nord la casele lor în siguranță”.

Ministrul securității naționale de extremă-dreapta al lui Netanyahu, Itamar Ben-Gvir, s-a alăturat criticilor.

„Israelul nu trebuie să se mulțumească cu o singură ieșire preventivă. Trebuie să aducem un război decisiv împotriva Hezbollah, care va elimina amenințarea din nord și va permite rezidenților să se întoarcă acasă în siguranță”, a spus Ben-Gvir.

L-a remarcat pe Gallant pentru recriminare. Miniștrii securității naționale și a apărării sunt blocați într-o dispută publică cu privire la politica guvernamentală, în special cu privire la statutul complexului sfânt din jurul moscheii al-Aqsa și Domul Stâncii din Ierusalim, pe care evreii le numesc Muntele Templului.

Ben-Gvir a continuat campania sa de a schimba politica Israelului asupra locului, de când a cucerit Ierusalimul de Est în 1967, potrivit căreia numai musulmanilor li se va permite să se roage în complex, în timp ce evreii se vor ruga la Zidul de Vest.

Ben-Gvir a încălcat această politică atunci când a condus rugăciunile evreilor acolo luna trecută și a declarat luni la radioul armatei că evreii au statut egal cu musulmanii.

„Politicile de pe Muntele Templului permit rugăciunea, punct”, a spus el. „Există o directivă conform căreia ar trebui să existe o lege egală între evrei și musulmani”.

El a adăugat că, dacă ar fi după el, ar exista un steag israelian și o sinagogă pe Muntele Templului.

Biroul prim-ministrului a emis o declarație în care a spus că nu a existat nicio schimbare în status quo-ul pe site, iar alți membri ai coaliției l-au criticat pe Ben-Gvir pentru retorică inflamatorie, despre care au avertizat că ar putea declanșa o revoltă în rândul palestinienilor și indignarea în rândul lumii arabe.

„Subminarea status quo-ului de pe Muntele Templului este un act inutil și iresponsabil”, a spus Gallant. „Acțiunile lui Ben-Gvir pun Israelul în pericol”.

Ministrul de interne, Moshe Arbel, de la partidul ultraortodox Shas, a cerut ca Ben-Gvir să fie deposedat de autoritatea sa asupra poliției, avertizând: „Lipsa lui de înțelepciune ar putea costa vieți”.

Citește și