• Vizita lui Netanyahu vine în contextul tensiunilor în creștere între Israel și SUA, în special în rândul democraților. 
  • Discursul lui Netanyahu va avea loc la o lună după ce procurorul Curții Penale Internaționale a solicitat mandat de arestare împotriva sa.
  • Bernie Sanders a anunțat că va boicota discursul.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu se va adresa parlamentarilor americani la Washington DC pe 24 iulie, au anunțat joi liderii Congresului, conform BBC.

El se va adresa ambelor camere ale Congresului – Senatul și Camera Reprezentanților – în timp ce războiul dintre Israel și Gaza continuă. Atât republicanii, cât și democrații l-au invitat pe Premier să vorbească, dar data discursului său nu a fost oficializată până joi.

Luna trecută, procurorul Curții Penale Internaționale a solicitat mandate de arestare împotriva liderului israelian și a Ministrului său al Apărării, Yoav Galant, pentru acuzații legate de război. Netanyahu a condamnat demersul CPI, declarând că respinge cu dezgust faptul că „Israelul democratic” a fost comparat cu ceea ce el a numit „criminali în masă”.

Recomandări

ZELENSKI PRIMEȘTE GARANȚII DE SECURITATE
SE DEȘERTIFICĂ ROMÂNIA?
ÎN CE INVESTEȘTI? TRAVEL DE LUX
3 DE LA USR VOR LA PALATUL COTROCENI
LIKE=TRĂDARE? GEN Z CREDE CĂ DA
UNDE TRĂIEȘTI CEL MAI BINE?

Potrivit unei declarații publicate de liderii Congresului, Netanyahu a declarat că a fost „foarte emoționat să aibă privilegiul de a reprezenta Israelul… pentru a prezenta adevărul despre războiul nostru just împotriva celor care caută să ne distrugă”.

În scrisoarea de invitație adresată Prim-ministrului, Președintele Camerei Reprezentanților, Mike Johnson, și liderul minorității din Senat, Mitch McConnell – ambii republicani – au declarat că speră ca Netanyahu să profite de această ocazie pentru a „împărtăși viziunea guvernului israelian în ceea ce privește apărarea democrației, combaterea terorismului și stabilirea unei păci juste și durabile în regiune”.

Vizita lui Netanyahu are loc în contextul în care relația cu SUA a devenit mai tensionată, în special în rândul liderilor democrați americani.

Principalul democrat din Senat, Chuck Schumer, care este evreu, a declarat într-o declarație separată că a susținut invitația în ciuda „dezacordurilor sale clare și profunde cu prim-ministrul, pe care le-am exprimat atât în privat, cât și în public”.

Președintele american Joe Biden, un democrat, a devenit, de asemenea, mai critic la adresa Israelului pe măsură ce războiul continuă și numărul morților din Gaza crește. Biden, care candidează pentru a fi reales în noiembrie, a fost supus presiunilor politice din partea flancului stâng al partidului său pentru a face mai mult pentru a convinge Israelul să limiteze războiul din Gaza.

Unii lideri progresiști, cum ar fi senatorul Bernie Sanders din Vermont, au declarat că intenționează să boicoteze discursul lui Netanyahu în semn de protest față de comportamentul Israelului în Fâșia Gaza.

Luptătorii conduși de Hamas au ucis aproximativ 1.200 de persoane și au luat ostatici alte 251 în timpul unui atac asupra sudului Israelului la 7 octombrie. Cel puțin 36.470 de persoane au fost ucise în Gaza în cele aproape opt luni de lupte care au avut loc de atunci, potrivit Ministerului Sănătății condus de Hamas.

Recent, Biden a făcut public demersul administrației sale pentru un acord de încetare a focului care ar începe o încetare a ostilităților în Gaza timp de șase săptămâni. Planul în trei părți pe care Președintele l-a prezentat săptămâna trecută ar prevedea un „val” de ajutor umanitar, precum și un schimb al unor ostatici cu prizonieri palestinieni înainte de a se pune capăt definitiv războiului.

Cu toate acestea, propunerea a întâmpinat o opoziție vocală din partea unor membri ai guvernului israelian, ceea ce a generat îndoieli cu privire la posibilitatea de a se ajunge la un acord.

Netanyahu a vorbit ultima dată în Congresul SUA în 2015, când ambele camere erau controlate de republicani. El a profitat de ocazie pentru a-l critica pe Președintele de atunci Barack Obama, un democrat, pentru că a urmărit un acord cu aliații SUA și Iranul pentru a limita programul nuclear al Teheranului.

Citește și