• O explozie în Dahiyeh, Liban, a provocat panică și haos înaintea înmormântărilor victimelor unui atac anterior.
  • Cel puțin 20 de persoane au fost ucise și 450 rănite, iar zvonurile indică un al doilea val de atacuri.
  • Hezbollah a promis un răspuns, iar temerile de escaladare a violenței cu Israelul cresc.

Într-un context de doliu și panică, o explozie a provocat haos în Dahiyeh, zona din sudul Beirutului – Liban cunoscută pentru legăturile sale cu Hezbollah, scrie BBC. Sute de persoane se adunaseră pentru a plânge victimele atacurilor cu bombă din marți, când explozia a intervenit brusc, stârnind panică în rândul celor prezenți. Imagini video au surprins momentul exploziei, arătând oameni care fugeau, țipând și căzând la pământ, într-o atmosferă de confuzie și disperare. Aceste evenimente au avut loc cu puțin înainte de începerea înmormântărilor pentru un băiat de 11 ani și trei membri Hezbollah uciși în atacurile anterioare. În această atmosferă tensionată, s-au răspândit zvonuri că explozia ar fi făcut parte dintr-un al doilea val de atacuri vizând echipamente de comunicație, precum walkie-talkie-uri, ceea ce a amplificat teama generală că niciun echipament electronic nu mai este sigur.

Oficialii libanezi au raportat că explozia a dus la moartea a cel puțin 20 de persoane și rănirea a aproximativ 450, cu incendii devastatoare izbucnind în zeci de case, magazine și vehicule. Aceste atacuri sunt considerate o umilință majoră pentru Hezbollah și sugerează că rețeaua sa de comunicații ar putea fi infiltrată de Israel. În contextul unei crize economice preexistente, mulți libanezi sunt profund îngrijorați de posibila escaladare a violenței, temându-se de un conflict major și de impactul său devastator asupra țării. Ghida, o femeie libaneză, a exprimat frica generalizată a cetățenilor, care se simt nesiguri și expuși, temându-se de un război pe scară largă și de consecințele sale.

Hezbollah a promis să răspundă atacurilor, acuzând Israelul de implicare, în timp ce Israelul a evitat să comenteze acuzațiile. Între timp, temerile că violența dintre cele două părți ar putea escalada într-un război total sunt tot mai mari, având în vedere recentele mișcări ale armatei israeliene și declarațiile de răspuns ale liderilor Hezbollah. Deși Hezbollah a indicat că nu este interesat de un conflict de amploare, dată fiind criza economică severă din Liban, unii cetățeni se așteaptă la măsuri dure din partea grupului. Așteptările se concentrează acum asupra reacției publice a liderului Hezbollah, Hassan Nasrallah, pentru a înțelege mai bine direcția în care se îndreaptă situația.

Recomandări

ALERTĂ ÎN NORVEGIA
IOHANNIS VREA ÎN SENAT
ISRAELUL DEPĂȘEȘTE LINIA ROȘIE
BANII VIN, BANII PLEACĂ!
CUM TE INFLUENȚEAZĂ POLITICA
UE AJUTĂ DUPĂ INUNDAȚII

Citește și