• Prin Legea bugetului de stat, aprobată în fiecare an, Guvernul poate modifica felul în care se alocă banii.
  • Dacă Guvernul și primarul general sunt de aceeași culoare politică, și în bune relații, orașul primește  bani în plus, dacă nu, există riscul de minus. 
  • Banii între Primăria Capitalei și Primăriile de Sector sunt împărțiți pe baza a două legi: Codul Fiscal și Legea Bugetului de stat, care se aprobă în fiecare an. 

Primarul general Nicușor Dan a descris felul în care se repartizează acum banii: Primăria Capitalei primește anual în jur de 6 miliarde de lei anual, din care 3 se duc pe subvenții, iar Sectoarele primesc  9 miliarde în total. 

Banii între Primăria Capitalei și Primăriile de Sector sunt împărțiți pe baza a două legi: Codul Fiscal și Legea Bugetului de stat, care se aprobă în fiecare an. 

Codul Fiscal se referă la destinația banilor din taxele de proprietăți, amenzi, iar împărțirea așa-ziselor cote defalcate din impozitele pe venit este prevăzută în Legea bugetului național, în fiecare an. 

Recomandări

OFICIAL LA NATO
VON DER LEYEN, APROBATĂ PENTRU CONDUCERE
UN BAN DAI ȘI STAI ÎN RAI
AU SUBIECTE DE DISCUȚIE
GLUTEN FREE, CAKE FOR ME!
COALIȚIA MUTĂ VINERI NEGOCIERILE

„Sunt două acte normative, mai întâi Codul Fiscal, care spune că taxele, impozitele pe proprietăți, amenzile, inclusiv amenzile pe STB, se duc toate la Sectoare și asta așa  grosier, pe 2023, toate adunate au ajuns la 3 miliarde de lei”, susține Nicușor Dan.

„Anul acesta am primit de la Ministerul de Finațe cu 500 de milioane de lei mai puțin, pe primele 5 luni. Per total, la buget, am avut o scădere de 20% care se compune din 6% și 14%. 6% am pierdut când, prin decizia Legii bugetului de stat, acești bani s-au dus de la noi la Ilfov. A fost o decizie politică și Bucureștiul a fost persecutat. Iar minusul de 14% a apărut la toate UAT-urile, nu doar la București. Asta pentru că din impozitele pe venit s-au scăzut, în loc să se ducă la UAT-uri,  s-au dus la bugetul național impozitele pe pensii, pe câștiguri din jocurile de noroc și alte categorii”, susține Nicușor Dan. 

Acesta spune că în urma dezbaterilor va veni în fața Consiliului General cu un proiect care să propună împărțirea diferită a banilor între Sectoare și Primăria Capitalei. 

„Ce vreau să schimb o să rezulte din discuțiile pe care o să le avem atunci, dar în esență dorim ca ponderea banilor care vin la Primăria Capitalei să fie mult mai mare”, a explicat Nicușor Dan. 

Citește și