- Nivelurile emisiilor de dioxid de carbon au crescut 50% față de perioada preindustrială
- Oamenii de știință spun că valorile cresc cu o viteză foarte mare
- Emisiile de carbon nu au efecte doar asupra schimbărilor climatice, ci și asupra fenomenelor meteo extreme
Nivelul emisiilor de dioxid de carbon din aer a atins o bornă periculoasă, înregistrând valori cu 50% mai mari față de perioada dinaintea epocii industriale și continuă să crească mai repede ca niciodată, relatează AP.
Advertisment
Administraţia Naţională a Oceanelor şi Atmosferei din Statele Unite (NOAA) a declarat că nivelul mediu de dioxid de carbon pentru luna mai a fost de 419,13 părți pe milion. Această valoarea este cu 1,82 părți pe milion mai mare decât în mai 2020 și cu 50% mai mare decât nivelurile stabile preindustriale de 280 de părți pe milion, a declarat Pieter Tans, cercetător la NOAA.
Nivelurile de dioxid de carbon ating apogeul în fiecare lună mai, chiar înainte ca planteloe din emisfera nordică să înflorească, aspirând o parte din carbon din atmosferă și în flori, frunze, semințe și tulpini. Cu toate acestea, emisiile de dioxid de carbon provenite de la arderea cărbunelui, petrolului și gazelor naturale pentru transport și electricitate depășesc cu mult ceea ce pot prelua plantele. Astfel, nivelurile de gaze cu efect de seră înregistrează anual noi valori maxime în fiecare an.
Recomandări
„A ajunge la 50% mai mult dioxid de carbon față de perioanda preindustrialul stabilește cu adevărat un nou punct de referință și nu într-un mod bun”, a spus Natalie Mahowald, om de știință în domeniul climei la Universitatea Cornell. „Dacă vrem să evităm cele mai grave consecințe ale schimbărilor climatice, trebuie să lucrăm mult mai mult pentru a reduce emisiile de dioxid de carbon și cât mai repede”.
Schimbările climatice nu influențează doar creșterea temperaturilor. Ele determină ca fenomenele meteo extreme – furtuni, incendii, inundații și secete – să fie mai periculoase și mai frecvente. De asemenea, nivelul oceanelor crește și devin mai acide, arată studiile. Există și efecte asupra sănătății, car pot include și decese determinate de căldură și creșterea cantității de polen. În 2015, mai multe state au semnat acordul de la Paris pentru a încerca să mențină schimbările climatice sub nivelurile considerate periculoase.
Lockdown-urile din întreaga lume au încetinit transportul, călătoriile și alte activități cu aproximativ 7%, arată studiile anterioare. Dar acest lucru a fost prea mic pentru a face o diferență semnificativă. Dioxidul de carbon poate rămâne în aer timp de 1000 de ani sau chiar mai mult, astfel încât nu se înregistrează modificări prea mari de la an la an.
Rata medie de creștere pe 10 ani a stabilit, de asemenea, un record de până la 2,4 părți pe milion pe an.
„Ritmul în care dioxidul de carbon care va crește în următoarele decenii este extrem de neobișnuit”, a spus Pieter Tans. „De exemplu, când Pământul a ieșit din ultima eră glaciară, dioxidul de carbon a crescut cu aproximativ 80 de părți pe milion și i-a luat sistemului Pământului, sistemului natural, 6.000 de ani. Observăm o creștere mult mai mare în ultimele decenii. ”
Prin comparație, au durat doar 42 de ani, din 1979 până în 2021, pentru a crește dioxidul de carbon cu aceeași cantitate.
Partenerii noștri