• Numărul tot mai mare de decese cauzate de COVID a stârnit temeri legate de o nouă pandemie în China, după ce 60.000 de persoane au murit din cauza virusului în doar o lună.
  • Ultimele cifre oficiale arată că numărul de decese a crescut cu 1000% față de bilanțul anterior de 5.272, care a fost anunțat abia pe 8 ianuarie.
  • Guvernul chinez a fost acuzat că a încercat să mușamalizeze situația, minimizând numărul de decese.

Numărul tot mai mare de decese cauzate de COVID a stârnit temeri legate de o nouă pandemie în China, după ce 60.000 de persoane au murit din cauza virusului în doar o lună. China a ridicat abia recent majoritatea regulilor stricte privind restricțiile COVID, dar deja decizia a făcut ravagii în țara în care virusul a fost descoperit inițial. Ultimele cifre oficiale arată că numărul de decese a crescut cu 1000% față de bilanțul anterior de 5.272, care a fost anunțat abia pe 8 ianuarie.

Cu toate acestea, aceste cifre se referă doar la persoanele care au murit în spitalele din China, ceea ce înseamnă că numărul de decese ar putea fi mai mare dacă alții ar fi murit acasă. După cum relatează The Sun, guvernul chinez a fost acuzat că a încercat să mușamalizeze situația, minimizând numărul de decese.

Înainte de ultimele cifre, autoritățile chineze au susținut că în ultima lună au fost cinci sau mai puțin decese pe zi. Dar imaginile au arătat că spitalele din Beijing sunt complet copleșite de creșterea numărului de pacienți. Această creștere apare după politica strictă a Chinei „zero-COVID”, care a fost eliminată abia în decembrie, în urma protestelor. Vârsta medie a celor care au murit în cifrele recente este de 80,3 ani.

Recomandări

ȘTII UNDE AU ERUPT VULCANII?
UNDE FACI REVELIONUL?
A MURIT BELA KAROLYI
BIDEN AJUNGE ÎN AMAZON
CE E SLEEPMAXXING?
RUSIA ATACĂ

Între timp, familiile au stat la coadă peste noapte la crematorii, atât de mare este cererea pentru un loc, în timp ce numărul morților a crescut vertiginos. Unii au recurs chiar la îngroparea propriilor rude și a celor dragi. Sacii cu cadavre au fost văzuți îngrămădindu-se la morgă, deși se spune că „vârful de urgență” a trecut. Jiao Yahui, director al departamentului de afaceri medicale al Comisiei Naționale de Sănătate, a declarat: Numărul de vizitatori ai clinicilor de febră este, în general, pe o tendință descendentă după ce a atins un vârf, atât în orașe, cât și în zonele rurale.”

Dar există temeri că numărul cazurilor ar putea crește din nou în zonele rurale în timpul sărbătoririi Anului Nou Lunar la sfârșitul săptămânii viitoare, în timp ce Organizația Mondială a Sănătății a cerut Chinei să fie mai deschisă în ceea ce privește numărul de persoane infectate care sunt spitalizate sau care mor.

Directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a adăugat într-o declarație: „OMS este îngrijorată de riscul pentru viața din China și a reiterat importanța vaccinării, inclusiv a dozelor de rapel, pentru a proteja împotriva spitalizării, a bolilor grave și a deceselor.”