• Compania lui Rinson Jose este suspectată de implicare în furnizarea pagerelor explozive Hezbollah.
  • Suspectul a dispărut în timpul unei călătorii de lucru în SUA săptămâna trecută.
  • Autoritățile bulgare au investigat firma Norta Global Ltd.
  • Poliția norvegiană a emis un mandat internațional pentru suspectul Rinson Jose.

Poliția norvegiană a emis un mandat internațional de căutare pentru Rinson Jose, norvegian de origine indiană, în legătură cu vânzarea de pagere către gruparea militantă libaneză Hezbollah.

Pagerele au explodat săptămâna trecută, ucigând zeci de persoane și rănind alte peste 2.800.

Care este legătura cu suspectul?

Rinson Jose, în vârstă de 39 de ani, fondatorul unei companii bulgare care se presupune că face parte din lanțul de aprovizionare cu pagere, a dispărut în timpul unei călătorii de lucru în SUA săptămâna trecută.

Recomandări

NU NE MAI FACEM BINE
DEPENDENȚI DE SCROLL
ROMÂNIA BĂTRÂNĂ
VIITORUL SE VEDE-N CEAȚĂ
FĂRĂ LEGI CU DEDICAȚIE
SUA CER ARMISTIȚIU

Poliția din Oslo a declarat: „Ieri, districtul de poliție din Oslo a primit un raport de persoană dispărută în legătură cu cazul pagerului. A fost deschis un caz de persoană dispărută și am trimis un mandat internațional pentru persoana respectivă.”

Jose a refuzat să comenteze cu privire la pagere atunci când a fost contactat de Reuters pe 18 septembrie și a închis după ce a fost întrebat despre afacerea bulgară. El nu a răspuns apoi la mai multe apeluri și mesaje, scire The Guardian.

Angajatorul său, DN Media Group, a declarat că Jose, care lucrează în departamentul de vânzări al companiei media norvegiene, a plecat la o conferință în Boston la 17 septembrie, iar din ziua următoare compania nu a mai putut lua legătura cu el.

Potrivit registrului societăților din Bulgaria, Jose a înființat Norta Global Ltd, cu sediul în capitala Sofia, în 2022.

Autoritățile bulgare au investigat rolul societății în furnizarea pagerelor, dar nu au găsit dovezi că acestea au fost fabricate în Bulgaria sau exportate din Bulgaria.

Jose este cetățean norvegian și s-a născut în altă țară, a informat radiodifuzorul NRK.

Citește și