• Norvegia a anulat vânzarea ultimului teren privat din Svalbard către China pentru a preveni achiziționarea acestuia de către Beijing.
  • Proprietatea Sore Fagerfjord de 60 de mile pătrate a fost vândută pentru 300 milioane euro, iar Norvegia consideră că o vânzare către actori străini ar putea amenința interesele sale.
  • Criticii sunt sceptici în privința prețului și fezabilității vânzării, deoarece proprietatea este situată în zone protejate cu restricții.

Guvernul norvegian a anulat un plan de vânzare a ultimului teren privat din arhipelagul arctic Svalbard, pentru a preveni achiziționarea acestuia de către China, scrie The Guardian.

Proprietatea îndepărtată Sore Fagerfjord din sud-vestul Svalbard – 60 mile pătrate (km pătrați) de munți, câmpii și un ghețar – a fost vândută pentru 300 de milioane de euro (277 de milioane de lire sterline).

Arhipelagul este situat la jumătatea distanței dintre Norvegia continentală și Polul Nord, într-o regiune arctică care a devenit un punct fierbinte geopolitic și economic pe măsură ce gheața se topește și relațiile devin din ce în ce mai înghețate între Rusia și vest.

Recomandări

CE I-A SPUS CHARLES LUI SIR KEIR STARMER?
ORBAN SE ÎNTÂLNEȘTE CU PUTIN
PEDRO SANCHEZ VIZITEAZĂ ROMÂNIA
MALPENSA DEVINE BERLUSCONI
PUTIN DESCHIDE O POARTĂ SPRE DONEȚK
ASPRETELE, VĂZUT PENTRU PRIMA OARĂ NOAPTEA

Svalbard este guvernat într-un cadru legal neobișnuit, care permite entităților străine să se afișeze în regiune.

Un tratat semnat în 1920 recunoaște suveranitatea norvegiană asupra teritoriului, dar oferă și cetățenilor puterilor semnatare – care includ Rusia și China – aceleași drepturi de a-și exploata resursele minerale. Rusia, de exemplu, a menținut o comunitate de minerit de cărbune în Svalbard de decenii prin intermediul companiei de stat Trust Arktikugol.

Cu toate acestea, Norvegia, dornică să-și protejeze suveranitatea, nu ar privi cu amabilitate ca proprietatea să cadă în mâini străine. Guvernul a declarat luni că o potențială vânzare va necesita aprobarea statului în conformitate cu legea securității naționale.

„Actualii proprietari ai Sore Fagerfjord… sunt deschiși să vândă actorilor care ar putea contesta legislația norvegiană în Svalbard”, a declarat ministrul comerțului și industriei, Cecilie Myrseth. „Ar putea perturba stabilitatea în regiune și ar putea amenința interesele norvegiene”.

Per Kyllingstad, un avocat care îi reprezintă pe vânzători, a declarat anterior că a primit „semne concrete de interes” de la potențialii cumpărători chinezi care „au arătat un interes real pentru Arctica și Svalbard de multă vreme”.

El a spus că vânzarea a fost o ocazie unică de a lua „ultimul teren privat din Svalbard și, după cunoștințele noastre, ultimul teren privat din Arctica înaltă a lumii”.

Kyllingstad nu a răspuns imediat la anunțul guvernului.

Criticii sunt sceptici cu privire la prețul și fezabilitatea vânzării. Proprietatea, situată în sud-vestul arhipelagului unde nu există infrastructură, acoperă zone protejate în care sunt interzise construcția și transportul motorizat, deposedând-o de valoare comercială.

În 2016, guvernul a plătit 33,5 milioane de euro pentru a achiziționa ultima bucată de teren privat din Svalbard, lângă Longyearbyen, care ar fi fost, de asemenea, urmărită de investitorii chinezi.

Citește și