• Guvernul își asumă, în sfârșit, pachetul fiscal.
  • Majorările de taxe intră în vigoare din 2024.
  • „Ajustorul fiscal” e înlocuit cu „impozit pe cifra de afaceri”.

De luni sau de la întâi. Mai bine de la anul. Mediul de business obține ce i s-a promis de la început. Noile taxe intră în vigoare din 2024. Dezbaterile din ultimele luni, de pe la colțuri, pe surse, sunt acum dezbateri publice.

Guvernul își asumă, în sfârșit, pachetul fiscal. 200 de taxe noi, creșteri fiscale sau alte măsuri. Efectele: 16 mld. de lei în plus la buget, din taxe, pentru la anul. 3 mld. din economii. Anul ăsta poate economisim vreo 600 de mil. de lei. Dovadă că, la o adică, se poate și fără bani și cu deficit.

„Să ne aducem aminte de ce au fost făcute și de ce există aceste tipuri de înlesniri, am ajuns să le comparăm cu paradisuri fiscale, ceea ce nu este cazul. De ce există ele în România? Din simplul motiv că atunci când piața este concurențială, așa cum este în România, aceste companii concurează cu niște piețe libere cu mari coloși globali. Nivelul concurențial al fiecărei pieței, nivelul costurilor, o companie de mici dimensiuni concurează, în valorile salariale, cu marile conglomerate globale. Este foarte greu pentru aceste companii”, a explicat Marius Luican, antreprenor, la Aleph News.

Recomandări

SUA UCID LIDERUL ISLAMULUI
BUNĂSTAREA ÎN UE
SUA DUBLEAZĂ TRUPELE
TREBURILE CASNICE AJUTĂ COPII
E ROMÂNA AMENINȚATĂ?
CINE FACE GUVERNUL?

Antreprenorul susține că aceste companii nu trebuie privite cu logica de acum 30 de ani. Discuția publică din ultimele zile reflectă acest lucru, susține Marius Luican.

„Este o luptă de supraviețuire. Eu văd foarte multe companii care sunt pe piețe concurențiale, este foarte greu de concurat și acest obicei, de a proteja companiile care, întâmplător, sunt majoritatea naționale, discutăm despre suportul statului care ar trebui să existe în a proteja orice timp de companie care se află la început”, a explicat Marius Luican, antreprenor, la Aleph News.

Citește și: