„Nu a mai rămas nimic”: Furtuna tropicală Idalia a provocat inundații și distrugeri în sud-estul Statelor Unite

Furtuna tropicală Idalia a lăsat inundații și distrugeri în sud-estul Statelor Unite, unde autoritățile și locuitorii evaluează pagubele și încep eforturile de curățare. Furtuna a ajuns în Carolina de Sud și Carolina de Nord, la o zi după ce a atins coasta Golfului Florida.

Idalia s-a prăbușit miercuri dimineață la țărm ca un puternic uragan de categoria 3 la Keaton Beach, în nordul regiunii Big Bend din Florida, lovind coasta cu vânturi susținute de până la 201 kilometri pe oră și ploi torențiale. La un moment dat, furtuna a lăsat până la 500.000 de clienți fără curent electric în Florida și în alte state americane, deoarece a smuls stâlpi și linii electrice, relatează Al Jazeera.

Dar Idalia a fost mai puțin catastrofală decât se temea, pagubele materiale, pierderile de vieți omenești și întreruperile de energie electrică fiind mai puțin importante decât ultimul uragan major care a lovit Florida în urmă cu aproape un an, uraganul Ian.

Casa Albă a aprobat joi o declarație de urgență pentru Carolina de Sud

În Charleston, Carolina de Sud, un val de apă provenit de la Idalia a depășit digul care protejează centrul orașului, trimițând apă oceanică până la glezne pe străzi și în cartierele unde trăsurile trase de cai trec pe lângă case de milioane de dolari și o piață în aer liber celebră.

Datele preliminare au arătat că mareea înaltă de miercuri seară a depășit cu puțin 2,8 metri, cu peste 0,9 metri peste normal și a cincea cea mai mare valoare înregistrată în portul Charleston de când au început înregistrările, în 1899. Benzile din Idalia au adus și tornade de scurtă durată. Una dintre ele a răsturnat o mașină în suburbia Goose Creek, în Carolina de Sud, provocând răni minore, potrivit autorităților. Nu au fost raportate pagube majore.

În Carolina de Nord, guvernatorul Roy Cooper, care a declarat o stare de urgență la nivel de stat la începutul acestei săptămâni, pe măsură ce Idalia se apropia, avertizase locuitorii din comitatele de coastă și din estul comitatelor din interior să se pregătească pentru ploi abundente și inundații localizate și îi îndemnase să nu se apropie de drumurile acoperite de apă.

Citește și

Exit mobile version