Numele mamelor afgane vor apărea pe cărțile de identitate ale copiilor

Numele mamelor afgane vor apărea pe cărțile de identitate ale copiilor Sursa: BBC
  • Unele voci spun că acesta este primul pas către egalitatea de gen în Afganistan
  • În Afganistan, numele femeii nu apare pe invitația la nuntă, pe rețetele medicale și nici pe certificatul de deces
  • Numele mamelor vor fi trecute pe cărțile de identitate ale copiilor, după ce în țară s-a desfășurat campania #WhereIsMyName

Până acum, conform legii afgane, doar numele tatălui apărea pe cărțile de identitate. Președintele Ashraf Ghani a semnat un amendament de mult așteptat de către activiștii drepturilor femeilor, potrivit BBC

Utilizarea numelui unei femei în public în Afganistan nu este văzut prea bine din punct de vedere tradițional și poate fi considerat o insultă.

Multe femei au fost bătute pentru că și-au folosit numele pentru a obține rețete medicale

Totul a început să se schimbe acum trei ani, când o campanie desfășurată sub hashtagul #WhereIsMyName a început să capteze popularitate în rândul celebrităților și politicienilor. Această campanie a cerut vehement ca numele mamei să fie introdus lângă cel al tatălui pe cărțile de identitate.

Laleh Osmany, fondatoarea campaniei #WhereIsMyName, a declarat pentru BBC Afganistan că a fost „încântată la culme” de rezultat.

Nu este nici un dubiu că această victorie este rezultatul unei campanii insistente și al luptei comune a ONG-iștilor și cetățenilor”, a mai declarat ea pentru același BBC.

Osmany a ținut să mulțumească și clasei politice: „Guvernul a susținut cetățenii, și îmi exprim mulțumirea în mod public președintelui și deputaților pentru susținerea lor.

Alte surse au declarat și că „decizia de a include numele mamei în cartea de identitate este un pas mare către egalitatea de gen și realizarea drepturilor femeilor”. Un parlamentar din Kabul, Maryam Sama, a scris pe contul personal de Twitter că „eforturile noastre au dat roade”.

Ca să înțelegem mai bine cât de mare este această problema cu numele femeilor în Afganistan, trebuie precizat că ea începe când o fată este născută. Durează foarte mult timp pentru a-i fi dat un nume. Apoi femeia se căsătorește, numele ei nu apare pe invitația de nuntă. Când este bolnavă, numele ei nu apare pe rețetă iar când moare numele ei nu apare nici măcar în certificatul de deces sau pe piatra de mormânt.