• Președintele Joe Biden a decis să se retragă din cursa pentru Casa Albă după ce a realizat că, dacă ar rămâne, ar putea produce o fractură în Partidul Democrat și ar putea afecta șansele partidului în alegerile din noiembrie 2024.
  • Biden s-a confruntat cu presiuni din partea unor membri ai partidului, donatori și alegători care considerau că vârsta sa și performanțele recente în sondaje îl fac un candidat slab.
  • În urma deciziei, Biden a subliniat că „salvarea democrației” și „unificarea partidului” au fost priorități mai importante decât ambiția personală.

Într-o noapte de sâmbătă, 20 iulie, președintele Joe Biden s-a retras într-o cameră din reședința sa de vacanță, în timp ce se confrunta cu simptomele COVID-19. Obosit și singur, Biden a reflectat asupra unei decizii istorice, în urma unor zile dificile petrecute la Rehoboth Beach, Delaware, alături de soția sa, Jill, și cei mai apropiați consilieri, scrie New York Times, într-o analiză exclusivă „din interior”.

În ultimele săptămâni, sondajele arătau o tendință îngrijorătoare: Biden se afla în spatele rivalilor săi, atât la nivel național, cât și în statele-cheie. Consilierii săi, Steve Ricchetti și Mike Donilon, l-au informat că, deși există încă o cale de victorie, lupta ar fi una dificilă. Mulți dintre susținătorii săi din Congres și din rândul alegătorilor democrați considerau că președintele este prea în vârstă pentru a câștiga alegerile.

Biden era hotărât să rămână în cursă, afirmând că doar „Domnul Atotputernic” l-ar putea determina să se retragă. Totuși, pe parcursul acelei seri, a început să se simtă copleșit de realitatea unei bătălii solitare care ar putea distruge Partidul Democrat, pe care l-a servit întreaga sa viață.

Recomandări

AJUTOR PENTRU SECRET SERVICE
UK SE PREGĂTEȘTE DE MPOX
PRIMUL TRANSPLANT HEPATIC
PUTIN MĂREȘTE ARMATA
CUTREMUR ÎN ROMÂNIA
BRAND SAU UNIFORMĂ?

O decizie reflectată

Potrivit NYT, în timpul discuțiilor cu consilierii săi, Biden a pus o întrebare crucială: „Dacă am decide să facem acest lucru, ce am spune?”. A fost redactat un comunicat, cunoscut doar de câțiva apropiați, dar Biden a dorit să își ia timp pentru a reflecta.

Pe 21 iulie, Biden a anunțat oficial că renunță la candidatură printr-o scrisoare postată pe rețelele sociale, încheind astfel o carieră de aproape 50 de ani în serviciul public. Această decizie a avut un impact semnificativ asupra alegerilor din 2024, consolidându-i statutul de președinte care a servit un singur mandat.

În interviuri ulterioare, Biden a explicat că renunțarea la candidatură a fost influențată de dorința de a uni Partidul Democrat într-un moment critic pentru SUA. Biden a subliniat că, deși crede că „merită un al doilea mandat, nimic nu ar trebui să stea în calea salvării democrației”.

După anunț, președintele și-a petrecut ziua mulțumind susținătorilor. În ciuda sentimentelor de amărăciune și furie față de colegii democrați care l-au presat să se retragă, Biden a părut împăcat cu decizia sa.

Citește și