• Un oficial american afirmă că sateliții de spionaj au detectat o explozie chiar înainte de prăbușirea barajului.
  • Agențiile de spionaj americane nu dispun încă de dovezi solide pentru a determina cine a provocat distrugerile, a declarat oficialul de rang înalt al administrației.
  • Distrugerea barajului, produsă marţi, a dus la inundarea unor mari suprafeţe de teren în sudul Ucrainei şi a forţat mii de locuitori din zonă să-şi părăsească locuinţele.

Un responsabil american a declarat că sateliţi de spionaj ai SUA au detectat o explozie la barajul de la Kahovka, în sudul Ucrainei, chiar înainte ca acesta să se prăbuşească şi să elibereze un torent de apă în zona înconjurătoare în această săptămână, scrie New York Times.

Sateliţii dotaţi cu senzori în infraroşu au detectat o semnătură termică potrivindu-se cu o explozie majoră, a declarat oficialul respectiv pentru NYT.

Recomandări

167 MORȚI ÎN ACCIDENT AVIATIC
PUTIN ÎȘI CERE SCUZE?
CE SE ALEGE DE GEORGIA?
TRAFIC INTENS SPRE MUNTE
PARKER ATINGE COROANA
ONLINE NONSTOP

Analişti ai serviciilor de informaţii din SUA suspectează că Rusia se află în spatele distrugerii barajului, a declarat acelaşi oficial, dar agenţiile de spionaj americane nu dispun de dovezi solide cu privire la cine este responsabil.

Sateliții de spionaj americani au detectat o explozie la barajul ucrainean înainte ca acesta să se prăbușească

Anterior, un reprezentant al Institutului de seismologie din Norvegia (Norsar) a declarat că acesta detectase o „explozie” provenind din zona barajului de la Nova Kahovka, în sudul Ucrainei, în momentul distrugerii sale marţi, potrivit AFP.

„Suntem siguri că a avut loc o explozie acolo” , a declarat pentru AFP Ben Dando, şef de secţie la Norsar.

Rusia şi Ucraina se acuză reciproc de distrugerea barajului, dar mulţi analişti militari sunt de părere că dezastrul favorizează militar Moscova, care a relocat deja două brigăzi şi un regiment de forţe aeropurtate din zona Kahovka în Zaporojie, unde trupele ucrainene au început o serie de acţiuni ofensive.

Distrugerea barajului, produsă marţi, a dus la inundarea unor mari suprafeţe de teren în sudul Ucrainei şi a forţat mii de locuitori din zonă să-şi părăsească locuinţele.

Citește și

Joe Biden, gafă de proporții la întâlnirea de la Casa Albă cu Rishi Sunak. Cum i s-a adresat premierului britanic

Fenomenul meteorologic El Niño, de încălzire a planetei, a revenit în forță

Arnold Schwarzenegger dezvăluie trecutul tatălui său nazist, într-un documentar: „Era mereu această violență bizară”