• Atleta bielorusă Krystsina Tsimanouskaya, care a criticat public regimul și oficialii sportivi, a fost luată cu forța și dusa la aeroport în mijlocul Jocurilor Olimpice, de către reprezentanții echipei naționale din Belarus.
  • Krystsina Tsimanouskaya a fost răpită, iar atunci când a fost întrebată dacă îi este teamă să zboare spre Belarus, atleta a spus că „Da”.
  • Krystsina Tsimanouskaya: „Nu mi-au explicat nimic. Mi-au cumpărat bilet, mi-au spus să-mi împachetez lucurile și m-au dus la aeroport”.
  • Atleta a spus că va cere azil în Europa.

UPDATE 19:23 Atleta tocmai a părăsit secția de poliție de la aeroport

Atleta tocmai a părăsit secția de poliție de la aeroport. Ea a fost transportată într-un „loc sigur” nespecificat. Vrea în continuare să ceară azil.

UPDATE 17:15 Zborul Tokyo-Istanbul a decolat de pe aeroportul Haneda. Sportiva se află sub protecția poliției din Tokyo

Sportiva se află sub protecția poliției din Tokyo. Ea va putea în curând să se consulte cu reprezentanții Ministerului Japonez de Externe.

Ambasada Poloniei în Japonia a oferit, de asemenea, asistență sportivei, informează Tass.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
OFICIAL, AVEM O NOUĂ STAȚIUNE
ZELENSKI RĂSUFLĂ UȘURAT
CÎRSTOIU: MANDATUL MEU E PE MASA COALIȚIEI
CE SCOP ARE ISRAELUL
AL TREILEA AUR PENTRU POPOVICI

Lukașenko a încercat duminică s-o răpească pe Krystsina Tsimanouskaya

O atletă din Belarus a declarat duminică, 1 august 2021, că a fost dusă la aeroport împotriva voinței sale, pentru a se îmbarca în avionul de întoarcere acasă, relatează Reuters.

Atleta urma să concureze luni în proba feminină de 200 de metri. Krystsina Tsimanouskaya a spus că nu vrea să se întoarcă acasă. A cerut protecția poliției japoneze pe aeroportul Henada din Tokyo pentru a nu nevoită să se urce în avion.

„Nu mă voi întoarce în Belarus”, a declarat atleta pentru Reuters într-un mesaj trimis pe Telegram.

Comitetul Olimpic din Belarus a transmis un comunicat în care se arată că antrenorii au decis să o retragă pe atletă de la Jocurile Olimpice, la sfatul medicilor, luând în considerare „starea ei emoțională și psihologică”.

Comitetul Olimpic din Belarus a fost contactat pentru comentarii, însă nu a răspuns.

Un fotograf Reuters a fost martor la momentul în care atleta se afla lângă poliția japoneză.

„Cred că sunt în siguranță. Sunt alături de poliție”, a spus Krystsina Tsimanouskaya.

UPDATE 16:39 Atleta se află acum sub protecția poliției japoneze. Ea s-a adresat și Comitetului Olimpic Internațional. Sportiva vrea azil în Europa și a contactat Ambasada Austriei pentru a merge la Viena. Lukașenko a schimbat legislația astfel încât oricine critică sistemul să poată fi închis.

Lukașenko a încercat azi să o răpească pe atletă, asta după ce în mai a deturnat un întreg avion civil doar pentru a pune mâna pe Roman Protasevici.

UPDATE 16:26 Reprezentanții Turkish Airlines de pe aeroportul Haneda au spus că Tsimanouskaya nu s-a înregistrat pentru un zbor către Istanbul

Comitetul Olimpic Internațional a spus că analizează situatia atletei.

Știrea inițială

Aparent, reprezentanții echipei naționale din Belarus au dus-o la aeroport. Se pare că este vorba de o răpire, potrivit anunțului făcut pe Twitter de jurnalista Hanna Liubakova. Tsimanouskaya a fost însoțită la aeroport de doi membri ai delegației sportive din Belarus. Ea se află acum alături de poliție și de voluntari. Când a fost întrebată dacă i-a fost teamă să zboare spre Belarus, Tsimanouskaya a răspuns „da”.

Krystsina Tsimanouskaya urma să concureze luni, la proba feminină de 200 m. Potrivit declaraţiilor oferite de sportiva bielorusă pentru Reuters, duminică, antrenorii săi au vizitat-o în camera de hotel şi i-au solicitat să îşi facă bagajele pentru a fi dusă la aeroport. „Nu mă voi întoarce în Belarus”, subliniază Tsimanouskaya. Conform informaţiilor oferite de jurnalistul Tadeusz Giczan, atleta se află acum în aeroport, însoțită de poliţia japoneză, iar sportiva a afirmat că va cere azil în Austria.