• Netanyahu a discutat cu liderii militari despre sfârșitul celei mai intense faze a războiului.
  • Armata Israelului se va concentra pe misiuni de salvare a ostaticilor și anti-terorism.
  • Nu s-a stabilit o dată când refugiații palestinieni se pot întoarce la casele lor.

O discuție purtată duminică de prim-ministrul Israelului, Benjamin Netanyahu, ministrul apărării, Yoav Gallant și ofițeri superiori ai armatei din Comandamentul de Sud anunță sfârșitul iminent al celei mai intense faze a războiului din Fâșia Gaza, relatează Haaretz.

Rămân încă multe semne de întrebare asupra soartei celor peste 100 de ostatici deținuți de Hamas. Între timp, Israelul a bombardat și noaptea trecută ținte din Gaza și Liban.

Martorii au raportat bombardamente și bombardamente intense în jurul Khan Yunis, principalul oraș din sudul Gazei, din care forțele israeliene s-au retras la începutul lunii aprilie după o luptă devastatoare de luni de zile. O sursă spitalicească din oraș a declarat că bombardamentele au ucis opt persoane și au rănit alte peste 30.

Recomandări

AVEM DATELE ALEGERILOR!
CE SE ALEGE DE UK
AZI ÎNCEPE NEVERSEA
SUA ANUNȚĂ UN NOU AJUTOR PENTRU UCRAINA
ECONOMIA MERGE BINE, AMERICANII NU SIMT ASTA
AZI SĂRBĂTOREȘTI ZIUA INDEPENDENȚEI SUA

Bombardamentele au avut loc după un tir de rachete asupra sudului Israelului, revendicat de gruparea Jihadul Islamic, care a luptat alături de Hamas. Aceasta a fost urmată de un ordin de evacuare a majorității zonelor de la est de orașele Khan Yunis și Rafah, inclusiv a orașelor Al-Qarara și Bani Suhaila.

Rezidentul din Bani Suhaila, Ahmad Najjar, a declarat că ordinul israelian a provocat teamă și anxietate extremă”, iar există o mare deplasare a locuitorilor”.

Israelul a acuzat Hamas că folosește Al-Shifa și alte spitale ca acoperire pentru operațiuni militare, afirmații respinse de militanții din Gaza.

Netanyahu, care s-a confruntat cu furia crescândă a protestatarilor cu privire la modul în care a gestionat conflictul, precum și cu presiuni din partea partenerilor de coaliție din linia dură, a criticat eliberarea care, în opinia sa, a fost făcută fără știrea sa.

Premierul israelian a declarat că Abu Salmiya ar trebui să fie „în închisoare”, deoarece ostaticii israelieni au fost „uciși și ținuți” în spitalul pe care îl conduce, acum devastat. Raiduri israeliene succesive au redus mari părți din Al-Shifa la dărâmături.

Citește și