• Cinci dintre cei 26 de membri ai echipajului au fost scoși din apă în orele care au urmat scufundării navei.
  • Un singur cadavru a fost recuperat dintre cei pierduți pe mare.
  • Locația epavei a fost confirmată acum de agenția științifică australiană, folosind cartografierea de înaltă rezoluție a fundului mării și înregistrări video.

La 55 de ani după ce s-a scufundat, ucigând 21 de oameni, Australia a găsit epava navei MV Noongah. Cargoul de 71 m transporta oțel în largul coastei New South Wales când a intrat în furtună în 1969, declanșând una dintre cele mai mari căutări maritime din istoria Australiei, scrie BBC.

Cinci dintre cei 26 de membri ai echipajului au fost scoși din apă în orele care au urmat scufundării navei, însă un singur cadavru a fost recuperat dintre cei pierduți pe mare. Locația epavei a fost confirmată acum de agenția științifică australiană, folosind cartografierea de înaltă rezoluție a fundului mării și înregistrări video.

La doar câteva minute după ce a trimis un semnal de ajutor la 25 august, nava s-a scufundat în marea agitată. Distrugătoarele, dragătoarele de mine, avioanele, elicopterele și o serie de alte nave ale Royal Australian Navy au lansat o căutare masivă, în timp ce echipele de salvare cercetau, de asemenea, țărmul în căutarea oricărui semn de supraviețuitori.

Recomandări

SECRETUL BANILOR
PARTIDELE VOR PROTESTE
ALERTĂ SANITARĂ ÎN SUA
CE-I PLAC GLUMELE LUI
IRANUL AJUTĂ RUSIA
DIN OSTAȘ, SCRIITORAȘ

În următoarele 12 ore, au găsit doi bărbați pe mare, în două plute de salvare separate, și alți trei care se agățau de o scândură de lemn, potrivit presei locale.

Localnicii au observat pentru prima dată o epavă cu ani în urmă – în apele adânci din largul coastei South West Rocks, la aproximativ 460 km nord de Sydney – și au raportat coordonatele acesteia autorităților.
Mult timp au existat suspiciuni că ar putea fi vorba de Noongah, dar tehnologia sau cunoștințele de scufundare necesare pentru identificarea navei nu erau disponibile.

Luna trecută, însă, o navă de înaltă tehnologie deținută de Commonwealth Scientific and Industrial Research Organisation (CSIRO) a fost trimisă pentru a investiga mai amănunțit. Ei au găsit epava, în mare parte intactă și așezată în poziție verticală pe fundul mării, la 170 m sub suprafață. CSIRO a declarat că toate dimensiunile sale cheie corespundeau cu Noongah.

Proiectul Sydney – care găsește și documentează epavele navelor dispărute – plănuiește acum o scufundare pentru a colecta imagini suplimentare din sit, în speranța de a face lumină asupra motivului pentru care nava s-a scufundat.

„Această tragedie este încă foarte prezentă în memoria multora din comunitate”, a declarat Matt Kimber de la CSIRO. „Sperăm că cunoașterea locului de odihnă al navei aduce o oarecare încheiere pentru toți”.

Membrii supraviețuitori ai familiilor echipajului au declarat pentru Australian Broadcasting Corporation că descoperirea este o ușurare. „Întotdeauna a fost în mintea mea”, a declarat Pamela Hendy – văduva căpitanului Leo Botsman.

Citește și