• O fetiță a fost ucisă după ce o bombă rusească ghidată a lovit un loc de joacă în orașul Harkov.
  • Zelenski și-a reînnoit apelul către partenerii internaționali ai Ucrainei de a permite acesteia să lovească ținte din interiorul Rusiei.
  • Aliații occidentali ai Ucrainei i-au refuzat parțial permisiunea de a-și folosi armele pentru a lovi teritoriul rus de teama escaladării conflictului.

O fetiță în vârstă de 14 ani a fost ucisă după ce o bombă rusească ghidată a lovit un loc de joacă în orașul Harkov din nord-estul Ucrainei, au anunțat autoritățile locale, conform BBC.

Cel puțin alte șase persoane au fost ucise și 59 au fost rănite după ce o clădire rezidențială cu 12 etaje a fost, de asemenea, lovită în orașul din apropierea frontierei ruse. Imaginile au arătat flăcări și fum negru gros ieșind din partea superioară a clădirii, în timp ce pompierii transportau oamenii în siguranță.

Președintele Volodymyr Zelenski și-a reînnoit apelul către toți partenerii internaționali ai Ucrainei de a permite acesteia să lovească ținte din interiorul Rusiei pentru a preveni astfel de atacuri. Biroul său a declarat că forțele Moscovei au lansat mai mult de 400 de drone și rachete asupra Ucrainei în ultima săptămână.

Recomandări

HAGA GOING GREENER
TRAFIC AFECTAT DE INUNDAȚII
UNDE MERGI AZI?
SUA, ÎN PERICOL
CUM E VREMEA?
4 MORȚI ÎN INUNDAȚII

Atacul a avut loc cu doar câteva ore înainte ca Zelenski să îl demită pe șeful forțelor sale aeriene, generalul locotenent Mykola Oleshchuk.

Harkov, al doilea oraș ca mărime din Ucraina, se află la aproximativ 35 km de granița cu Rusia și a fost ținta unor atacuri frecvente de la invazia la scară largă a Rusiei în februarie 2022.

Șeful regional Oleh Sinehubov a declarat pe Telegram că cel puțin 59 de persoane – inclusiv nouă copii – au fost rănite, 20 fiind în stare gravă, iar unele necesitând amputații. Nouă copii au fost, de asemenea, răniți în lovituri, a spus el. Sinehubov a declarat că loviturile au fost lansate din regiunea rusă Belgorod, care se află chiar peste graniță.

Zelenski a declarat că Rusia a vizat oameni „obișnuiți” și că atacurile ar fi putut fi prevenite dacă Ucraina „ar fi avut capacitatea de a distruge avioanele militare rusești la bazele lor”.

Aliații occidentali ai Ucrainei i-au refuzat parțial permisiunea de a-și folosi armele pentru a lovi teritoriul rus de teama escaladării conflictului.

Marea Britanie a permis ca o mare parte din echipamentele pe care le-a furnizat să fie folosite pentru a lovi Rusia, deși menține o excepție pentru rachetele cu rază lungă de acțiune Storm Shadow.

În mai, SUA a permis Ucrainei să lovească ținte din interiorul Rusiei, dar numai în apropierea regiunii Harkov și numai pentru a „riposta la forțele ruse care le lovesc sau se pregătesc să le lovească”.

În altă parte, oficialii ruși au declarat că cinci persoane au fost ucise de loviturile ucrainene în regiunea vestică Belgorod.

Guvernatorul din Belgorod, Vyacheslav Gladkov, a declarat că alți 37 de civili au fost răniți în urma atacurilor, despre care a spus că au fost cauzate de utilizarea de „muniții cu dispersie” de către forțele ucrainene.

Citește și