• Iryna Farion a provocat controverse, sugerând că „adevărații patrioți” ai Ucrainei nu ar trebui să vorbească rusă.
  • Uciderea de vineri a profesoarei de lingvistică în vârstă de 60 de ani este investigată.
  • Atacatorul ei nu a fost identificat.

O fostă deputată naționalistă ucraineană a murit după ce a fost împușcată pe stradă în orașul de vest Lviv. Iryna Farion a provocat controverse în 2023, sugerând că „adevărații patrioți” ai Ucrainei nu ar trebui să vorbească rusă sub nicio circumstanță, scrie BBC.

Uciderea de vineri a profesoarei de lingvistică în vârstă de 60 de ani este investigată, iar poliția spune că ar fi putut fi un atac țintit. Atacatorul ei nu a fost identificat. Poliția spune că o întrerupere a curentului a afectat CCTV în zonă.

Guvernatorul regional din Lviv, Maksym Kozytskyi, a declarat pe Telegram că doamna Farion a murit în spital după împușcătură. Ministrul de Interne Ihor Klymenko a spus că „nu a fost o crimă spontană”, iar poliția caută un motiv. „Avem deja mai multe versiuni. Pot spune că principalele sunt [legate de] activitățile sociale și politice ale doamnei Farion și antipatia personală”, a spus el într-o declarație prin intermediul serviciului de mesaje Telegram.

Recomandări

SECRETUL BANILOR
PARTIDELE VOR PROTESTE
ALERTĂ SANITARĂ ÎN SUA
CE-I PLAC GLUMELE LUI
IRANUL AJUTĂ RUSIA
DIN OSTAȘ, SCRIITORAȘ

Președintele Volodimir Zelenski a spus pe Telegram că „orice violență trebuie condamnată și oricine este vinovat de acest atac trebuie să poarte întreaga responsabilitate”.

Partidul politic naționalist Svoboda (Libertate), unde Farion a fost membră, a învinuit Rusia pentru crimă „Moscova trage în templu pentru limba ucraineană”, se spune într-un comunicat. În 2023, Farion a spus că adevărații patrioți ai Ucrainei nu ar trebui să vorbească rusă în nicio situație, nici măcar în prima linie, deoarece este limba țării agresoare.

Ea a descris limba rusă drept „limba inamicului, care mă ucide, discriminează, insultă și violează”, și a adăugat: „Cât de nebun ar trebui să fii să lupți în armata ucraineană și să vorbești rusă?” Cuvintele ei au provocat o reacție puternică în Ucraina la acea vreme, oamenii acuzând-o că incita la ură pe baza preferințelor lingvistice.

Ea a fost concediată de la o universitate din vestul Ucrainei și a fost investigată de Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU). În mai, Curtea de Apel din Lviv ar fi emis o hotărâre prin care o reintroduce în această funcție.

Citește și