• Guvernul ar urma să ofere 1 mld. euro granturi pentru salvarea IMM-urilor afectate de criză
  • Firmele ar urma să primească banii rapid, până în august
  • Banii ar urma să ajungă la peste 150.000 de afaceri

Granturile de 1 miliard de euro pe care statul ar urma să le ofere IMM-urilor ar putea să fie colacul de salvare pentru domeniile care riscă să moară din cauza crizei Covid-19.

350 milioane de euro sub formă de granturi ar urma să fie destinate capitalului de repornire a domeniilor care au fost puternic afectate de criza COVID-19, precum HoReCa, transportul de persoane şi industria spectacolului.

Alte 100 de milioane euro ar urma să susţină SRL-urile fără angajaţi, PFA-uri, dar şi ONG-uri cu activitate economică în domeniile cultural artistice şi cinematografie, precum şi cabinete medicale individuale implicate în tratarea pacienţilor COVID.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
TAYLOR SWIFT CÂNTĂ DESPRE GÂNDURILE SUICIDARE
ONU DECIDE DACĂ RECUNOAȘTE SAU NU AUTORITATEA PALESTINIANĂ
CE SECRETE ASCUNDE CHINA
CUM ÎNGRIJEȘTI MEDIUL ÎNCONJURĂTOR

Granturi de investiţii de 550 milioane euro IMM-urilor din industria alimentară, energie, echipamente, servicii de îngrijire, reparaţii şi întreţinere, turism, hoteluri. Schemele de granturi pentru IMM-uri vor fi susţinute din realocarea unor fonduri între programele cu finanţare europeană

Valoarea grantului variază de la 2.000 de euro pentru microîntreprinderi la 200.000 de euro în cazul companiilor care aplică pentru investiţii.

Analiştii spun că aceşti bani nu sunt suficienţi şi trebuie împărţiţi prioritar.

„Aceşti bani o să vină destul de greu pentru că există nişte bariere birocratice foarte importante şi legale. Chiar dacă domnul ministru al Finanţelor este mai optimist decât noi toţi ceilalţi 03.47 CUT 03.51 Bugetul este slab şi trăieşte prin împrumuturi. Dacă nu reuşim să atragem fonduri de la Uniunea Europeană, prin mijloace proprii, n-o să reuşim să ne relansăm economia”, e de părere Mircea Coșea, economist.