• Toate cele patru nave ale Republicii Populare Chineze tranzitau apele internaționale, dar se aflau încă în zona economică exclusivă a SUA”.
  • Echipajul a detectat trei nave la aproximativ 200 de kilometri nord de Pasul Amchitka din Insulele Aleutine.
  • U.S. Coast Guard Cutter Kimball este o navă de 127 metri cu baza în Honolulu.

Un cutter al Gărzii de Coastă americane aflat în patrulare de rutină în Marea Bering a întâlnit mai multe nave militare chineze în apele internaționale, dar în zona economică exclusivă a Statelor Unite, au declarat miercuri oficialii, scrie AP News.

Echipajul a detectat trei nave la aproximativ 200 de kilometri nord de Pasul Amchitka din Insulele Aleutine, a precizat Paza de Coastă într-o declarație. La scurt timp după aceea, un echipaj de elicopter de la stația aeriană Kodiak a Gărzii de Coastă a reperat o a patra navă la aproximativ 135 de kilometri nord de trecătoarea Amukta.

Toate cele patru nave ale Republicii Populare Chineze tranzitau apele internaționale, dar se aflau încă în zona economică exclusivă a SUA”, care se întinde la 370 de kilometri de țărmul SUA, se arată în declarație.

Recomandări

SECRETUL BANILOR
PARTIDELE VOR PROTESTE
ALERTĂ SANITARĂ ÎN SUA
CE-I PLAC GLUMELE LUI
IRANUL AJUTĂ RUSIA
DIN OSTAȘ, SCRIITORAȘ

Prezența navală chineză a operat în conformitate cu regulile și normele internaționale”, a declarat contraamiralul Megan Dean, comandantul celui de-al șaptesprezecelea district al Pazei de Coastă. Am răspuns prezenței cu prezență pentru a ne asigura că nu au existat perturbări ale intereselor SUA în mediul maritim din jurul Alaskăi”.

U.S. Coast Guard Cutter Kimball este o navă de 127 metri cu baza în Honolulu.

Aceasta nu a fost prima dată când navele navale chineze au navigat în apropierea apelor din Alaska. În septembrie 2022, Kimball a reperat un crucișător cu rachete ghidate din China în Marea Bering. Iar în septembrie 2021, cuțitele Gărzii de Coastă din Marea Bering și Oceanul Pacific de Nord au întâlnit nave chinezești, la aproximativ 80 de kilometri în largul insulelor Aleutian.

Citește și