• Modelul îi acordă lui Trump 58% șanse de a câștiga președinția și îl arată cu ușoare avansuri în majoritatea statelor cheie în cursa prezidențială.
  • Republicanii sunt favoriți în Cameră și Senat.
  • Republicanii au 80% șanse de a obține majoritatea în Senat și 64% șanse de a-și păstra majoritatea în Cameră.

Fostul președinte Donald Trump și Partidul Republican sunt favoriți la câștigarea curselor pentru Casa Albă și pentru ambele camere ale Congresului, cu puțin mai mult de cinci luni înainte de ziua alegerilor, potrivit unui model de prognoză publicat miercuri de Decision Desk HQ și The Hill.

Modelul îi acordă lui Trump 58% șanse de a câștiga președinția și îl arată cu ușoare avansuri în majoritatea statelor cheie în cursa prezidențială. Republicanii sunt favoriți în Cameră și Senat. Republicanii au 80% șanse de a obține majoritatea în Senat și 64% șanse de a-și păstra majoritatea în Cameră.

Modelul se bazează pe cadrul pe care Decision Desk HQ l-a folosit pentru alegerile trecute din 2020 și 2022, dar cu unele modificări.

Recomandări

CINE L-AR ÎNLOCUI PE BIDEN
FRANȚA VOTEAZĂ EXTREMELE
BIDEN A PIERDUT PRIMA DEZBATERE
CE FACI ÎN WEEKEND LA BUCUREȘTI
CIOLACU VREA CONSULTĂRI PE ALEGERI
TAYLOR SWIFT ÎNTRECE JOCURILE OLIMPICE

Decision Desk HQ indică aproximativ 200 de puncte de date diferite care sunt luate în considerare pentru a ajunge la probabilități, inclusiv numărul de înregistrări ale alegătorilor pentru fiecare partid, date demografice, rezultatele alegerilor anterioare, totalurile de strângere de fonduri și mediile de sondaj.

Scott Tranter, directorul departamentului de știință a datelor de la Decision Desk HQ, a subliniat că datele și proiecțiile reprezintă un instantaneu în timp care s-ar putea schimba de acum până la ziua alegerilor.

„Este ca și cum ai da un test care nu contează, ca și cum ai obține o notă la școală care nu contează”, a spus el. „Nimeni nu votează astăzi, nimeni nu alege un președinte sau alege un senator. Dacă i-ar alege astăzi, probabil că așa i-aș împărți”.

Sondajele arată că alegătorii sunt nemulțumiți de economie

Dar proiecțiile ar putea amplifica anxietatea deja mare resimțită în cadrul Partidului Democrat cu privire la poziția pe care o are în momentul în care primăvara se transformă în vară.

Sondajele de opinie l-au găsit în mod constant pe președintele Biden în urma lui Trump în statele cu șanse de succes, iar conflictul din Gaza a amplificat problemele democratului în rândul alegătorilor tineri și al minorităților, două părți cheie ale coaliției care l-a ajutat să câștige alegerile în 2020.

Sondajele arată, de asemenea, că alegătorii sunt nemulțumiți de economie și de modul în care Biden a gestionat problemele economice. Trump se confruntă cu o serie de probleme juridice, iar un juriu ar putea da un verdict încă de săptămâna aceasta în procesul său penal din New York. Cu toate acestea, cazurile nu l-au împiedicat pe Trump să mențină un avans în sondaje față de Biden, atât la nivel național, cât și în statele cu șanse de succes.

În bătălia pentru Senat, democrații se confruntă cu o hartă dificilă, care îi pune în situația de a apăra locuri în două state, Montana și Ohio, unde Trump este marele favorit în cursa prezidențială. Fără victorii în aceste două state, democrații vor pierde aproape sigur Senatul.

Citește și