O soldată din Australia și soțul său au fost arestați și acuzați de spionaj în favoarea Rusiei. Ce spune poliția

O soldată din Australia și soțul său au fost arestați și acuzați fiecare de spionaj în favoarea Rusiei, conform BBC.

Anchetatorii spun că cei doi – ambii cetățeni australieni născuți în Rusia – au obținut materiale ale Forțelor de Apărare Australiene (ADF) pentru a le împărtăși Moscovei. Cu toate acestea, poliția australiană afirmă că nu a fost identificată „nicio compromitere semnificativă” a secretelor militare.

Este pentru prima dată când legile mai stricte privind interferența străină – introduse de Australia în 2018 – au fost utilizate pentru a formula acuzații de spionaj.

Kira Korolev, un soldat al armatei în vârstă de 40 de ani, și soțul ei, Igor Korolev, în vârstă de 62 de ani, s-au prezentat vineri în fața instanței din Brisbane, fiecare pentru o acuzație de pregătire pentru o infracțiune de spionaj – care prevede o pedeapsă maximă de 15 ani de închisoare.

Prim-ministrul australian Anthony Albanese a declarat că a fost informat pe larg de către agențiile de securitate ale națiunii, dar că nu va comenta direct cazul, deoarece acesta se află acum în fața instanțelor.

Comisarul Poliției Federale Australiene (AFP), Reece Kershaw, a declarat că cei doi se aflau în Australia de mai bine de un deceniu înainte de presupusa infracțiune și că ambii au devenit cetățeni australieni în urmă cu mai mulți ani.

Igor lucra ca muncitor independent, iar Kira era tehnician de sisteme informatice în armată, funcție pentru care obținuse o autorizație de securitate, potrivit poliției. Kershaw a afirmat că aceasta a călătorit în secret în Rusia în timp ce se afla în concediu de la ADF, apoi l-a instruit pe Igor să îi acceseze contul de lucru și să îi trimită materiale sensibile, astfel încât să le poată transmite autorităților ruse.

Dl Kershaw a declarat că este încă în curs o anchetă pentru a se stabili dacă vreunul dintre materiale le-a fost livrat vreodată, adăugând că acuzațiile ar putea fi îmbunătățite.

Atât Kershaw, cât și șeful agenției de spionaj a Australiei, Mike Burgess – care s-au adresat împreună presei vineri – au refuzat să răspundă la întrebări privind natura documentelor sau modul în care autoritățile au fost informate cu privire la presupusele infracțiuni.

Kershaw a subliniat că aliații Australiei pot fi încrezători că țara va continua să identifice și să întrerupă activitățile de spionaj și interferență străină. Într-o declarație, ADF a afirmat că știa că unul dintre membrii săi a fost arestat și că ia în serios toate încălcările securității.

Exit mobile version