• Locuitorii din Grindavík sunt din ce în ce mai îngrijorați din cauza vulcanului care a erupt.
  • Locuitor: „După 29 de ani în care am avut brutăria mea, cred că acesta este sfârșitul.”
  • Guvernul a oferit locuitorilor orașului ajutor financiar.

Locuitorii din Grindavík se luptă cu un viitor incert, temându-se pentru soarta locuințelor, a locurilor de muncă și a întreprinderilor rămase în urmă, scrie The Guardian.

În timp ce lava se revărsa joi, pentru a treia oară în tot atâtea luni, dintr-un vulcan din peninsula islandeză Reykjanes, Sigurdur Enoksson a simțit că erupția a însemnat sfârșitul vieții sale în orașul pe care îl numise acasă timp de trei decenii.

„După 29 de ani în care am avut brutăria mea, cred că acesta este sfârșitul. Cred că nu ne vom mai întoarce [în] Grindavík.” Ultima erupție nu a reprezentat o amenințare directă pentru oraș, dar a făcut ca lava să lovească conductele de apă din regiune, afectând alimentarea cu apă caldă pentru peste 20.000 de persoane.

Recomandări

CIOLACU: „RO ESTE INSTABILĂ”
INTERSTELLAR ARE SUCCES
BITCOIN INTRĂ ÎN LUX
DAC-AȘ FI PREȘEDINTE...
CE URMĂREȘTE RUSIA?
NOI AUDIERI LA TIKTOK

Sigurdur, în vârstă de 59 de ani, plănuia să se liniștească spre pensie înainte de începerea erupțiilor cataclismice care au distrus case și au smuls fisuri uriașe în pământ. De atunci, viitorul orașului a fost pus sub semnul întrebării, oamenii de știință temându-se că erupțiile vulcanice ar putea continua ani de zile. „Ei spun că erupția ar putea face parte din viața noastră poate ani de zile. Cum poți conduce o afacere cu așa ceva?”

Guvernul a sărit în ajutorul locuitorilor

Guvernul a oferit locuitorilor orașului ajutor financiar pentru costurile de cazare după evacuarea acestuia la 10 noiembrie, precum și sprijin economic pentru lucrătorii afectați.

Președintele Islandei, Guðni Jóhannesson, a declarat că gândurile sale se îndreaptă către locuitorii din Grindavík, în timp ce lava a ieșit din nou la suprafață joi.

Locuitorilor din Grindavík nu li s-a dat o dată de întoarcere și nu este clar când orașul va putea fi locuit în siguranță. Eva Lind a declarat că incertitudinea situației a însemnat ca mulți dintre locuitorii din comunitate să se gândească în mod repetat dacă își vor recăpăta viața de dinainte.

Páll Erlingsson, în vârstă de 58 de ani, a predat în școala din Grindavík timp de 25 de ani și spera să își încheie cariera acolo. Dar, după ce a fost evacuat, a predat la o școală din capitală, care a pus la dispoziția celui mai mare an al său – elevii de 16 ani din clasa a 10-a – trei camere în care să își completeze educația împreună.

„Dacă renunțăm la școală, atunci va fi și mai dificil să ne întoarcem – va trebui să o luăm de la zero”, a spus el. Cu toate acestea, el a recunoscut impactul psihologic pe care dezastrul natural l-a avut asupra unora, adăugând că i s-a oferit sprijin profesional prin intermediul angajatorului său. „Încerc să nu mă gândesc prea mult la viitor – dacă mă gândesc prea mult, mă doboară. Într-o zi, soarele va răsări. Visul meu este să mă întorc. Dar cred că vor trece unul sau doi ani până când vom putea.”

Citește și