• Stoltenberg va purta miercuri discuții urgente cu ambasadorii alianței.
  • Andrzej Duda a declarat că Polonia nu are dovezi concludente care să arate cine a tras racheta.
  • Ministerul rus al Apărării a negat informațiile potrivit cărora rachete rusești ar fi lovit teritoriul polonez.

Este probabil ca Polonia să solicite consultări în temeiul articolului 4 al NATO după ce o rachetă, care se pare că a fost fabricată de Rusia, a lovit teritoriul polonez în apropierea graniței cu Ucraina, și să ridice problema la o reuniune a Consiliului de Securitate al ONU de miercuri, au declarat oficiali.

Două persoane au fost ucise într-o explozie produsă într-un sat situat la 6 kilometri de graniță, iar președintele polonez Andrzej Duda a declarat că Polonia nu are dovezi concludente care să arate cine a tras racheta.

Incidentul a avut loc la câteva ore după ce președintele Volodimir Zelenski a prezentat liderilor națiunilor G20 planul său de pace pentru Ucraina și după ce Rusia a declanșat ceea ce Kievul a declarat că a fost cel mai puternic val de atacuri cu rachete în aproape nouă luni de război.

Recomandări

SECRETUL BANILOR
PARTIDELE VOR PROTESTE
ALERTĂ SANITARĂ ÎN SUA
CE-I PLAC GLUMELE LUI
IRANUL AJUTĂ RUSIA
DIN OSTAȘ, SCRIITORAȘ

Statele Unite și aliații lor din NATO investighează incidentul din Polonia, dar primele informații sugerează că este posibil ca acesta să nu fi fost cauzat de o rachetă lansată din Rusia, a declarat președintele american Joe Biden. Ministerul rus al Apărării a negat informațiile potrivit cărora rachete rusești ar fi lovit teritoriul polonez.

Duda a declarat că i-a informat pe secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, și pe Biden că este foarte probabil” ca ambasadorul polonez la NATO să ceară invocarea articolului 4, adică consultări între aliați”.

Stoltenberg va purta miercuri discuții urgente cu ambasadorii alianței cu privire la acest incident, au declarat marți o purtătoare de cuvânt și diplomați. Potrivit articolului 4 din tratatul fondator al alianței militare, membrii pot aduce în discuție orice problemă de îngrijorare, în special legată de securitate, pentru discuții, permițând mai mult timp pentru a stabili ce măsuri trebuie luate.