• Olaf Scholz, favorit în sondajele de opinie pentru a o înlocui pe Angela Merkel.
  • Olaf Scholz, va fi audiat lunea viitoare de Comisia pentru Finanțe a Bundestagului.
  • Autoritățile germane au efectuat, joi, percheziții în sediile Ministerului de Finanțe și Ministerului Justiției.
  • Ancheta a fost declanșată după ce o bancă a semnalat în 2018 presupuse activități de spălare de bani în tranzacții financiare din Africa.

Olaf Scholz, politicianul social-democrat și ministrul de Finanțe al Germaniei, care este favorit în sondajele de opinie pentru a o înlocui pe Angela Merkel în funcția de cancelar, va fi audiat în parlament în cadrul unei anchete legate de neglijență în ceea ce privește gestionarea cazurilor de spălare de bani.

Olaf Scholz, vicecancelar, ministru de Finanțe şi candidat al Partidului Social-Democrat (SPD) la funcția de cancelar în scrutinul parlamentar din 26 septembrie, va fi audiat lunea viitoare de Comisia pentru Finanțe a Bundestagului, Camera inferioară a Parlamentului de la Berlin, afirmă surse politice citate de agenția Reuters.

Autoritățile germane au efectuat, joi, percheziții în sediile Ministerului de Finanțe şi Ministerului Justiției, în cadrul unei investigații privind activități financiare ilegale, un caz care intervine înaintea scrutinului parlamentar.

Recomandări

NE-A SALVAT VACCINUL?
ACȚIUNILE META SE SCUFUNDĂ
RUSIA SPUNE NU REZOLUȚIEI
FII BOGAT ÎN ROMÂNIA
MATTY HEALY, DESPRE ALBUMUL LUI SWIFT
DE LA GOYA LA... YOGA

Investigația este coordonată de Parchetul din Osnabrück şi vizează Direcția de Informații Financiare (FIU), o secţie specială a Administrației Vămilor din Germania.

Anchetă pentru spălare de bani

Conform unor surse citate de publicația Der Spiegel, este vorba de o anchetă într-un caz de spălare de bani cu un prejudiciu de 1,7 milioane de euro.

Direcția de Informații Financiare (FIU) este suspectată că primise din partea unei bănci sesizări privind presupuse activități de spălare de bani, dar nu declanșase procedurile necesare pentru lansarea unor investigații. Wolfgang Schmidt, secretar de stat în cadrul Ministerului german de Finanțe responsabil de Strategii Economice şi Fiscale, Economie şi Finanțe Internaționale, este cercetat pentru dezvăluirea unor date secrete din cadrul anchetei.

Potrivit unor surse judiciare citate de publicația Bild, ancheta a fost declanșată după ce o bancă a semnalat în 2018 presupuse activități de spălare de bani în tranzacții financiare din Africa. Banca avea suspiciuni privind fonduri provenite din vânzarea de droguri sau arme care puteau fi utilizate pentru finanțarea terorismului. Direcția de Informații Financiare a fost sesizată de bancă, dar nu a declanșat procedurile penale corespunzătoare.

Investigația a luat amploare în campania electorală premergătoare scrutinului parlamentar programat în Germania pe 26 septembrie. Politicianul social-democrat Olaf Scholz, vicecancelar şi ministru de Finanțe, este favorit în sondajele de opinie pentru postul de cancelar.

Ministerul de Finanțe de la Berlin a transmis că va coopera „deplin” în investigație. Însă Olaf Scholz a criticat perchezițiile, argumentând că documentele căutate puteau fi solicitate în scris.