Olaf Scholz nu permite Ucrainei să atace teritoriul rusesc cu arme furnizate de Germania

Olaf Scholz nu intenționează să acorde Ucrainei permisiunea de a lovi ținte militare de pe teritoriul rusesc folosind arme furnizate de Germania, relatează UAWIRE.

În timpul unei dezbateri publice de celebrare a celei de-a 75-a aniversări a Legii fundamentale a Germaniei, Scholz a declarat că în prezent există „reguli clare pentru livrările de arme pe care le-am implementat deja” între Berlin și Kiev. „Și ele funcționează. Cel puțin, eu cred că funcționează”, a spus cancelarul.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, într-un interviu publicat vineri, 24 mai, în The Economist, i-a îndemnat pe aliații Ucrainei să „ia în considerare ridicarea unora dintre restricțiile pe care le-au impus în ceea ce privește utilizarea armelor pe care le-au furnizat Ucrainei”. Propunerea lui Stoltenberg a fost susținută de președintele Comisiei pentru afaceri europene din Bundestag, Anton Hofreiter. „Nu ar trebui să împiedicăm Ucraina să folosească armele furnizate pentru a contracara avioanele de luptă rusești în spațiul aerian rusesc”, a declarat acesta într-un interviu acordat grupului media Funke. Potrivit acestuia, dreptul internațional permite țintirea unor situri militare dintr-o națiune agresoare.

Ulterior, ministrul italian de externe, Antonio Tajani, a declarat că țara sa se opune ridicării interdicției de a folosi arme occidentale pentru a lovi teritoriul rusesc. El a explicat că „instrumentele militare trimise de Italia ar trebui să fie folosite în interiorul Ucrainei”, iar Italia „lucrează pentru pace”.

Exit mobile version